Pokaż nowe posty |
Oznacz wszystkie jako przeczytane |
Szukaj
Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Za co lubicie geografie?
|
| Autor |
Wiadomość |
Piorun
Niemowlę GeoForum
Ilość postów: 2
Reputacja: 0
|
Za co lubicie geografie?
Własnie, ja jej nie cierpie, ale chciał bym się do niej przekonać.Mogł by ktoś mi opisac dlaczego geografia jest fajna?
|
|
| 29-03-2009 20:34 |
|
carenza
nadużywająca diabła tasmańskiego
Ilość postów: 2 504
Reputacja: 10
|
RE: Za co lubicie geografie?
pozwala nam zrozumieć to co widzimy (geografia fizyczna) oraz to co się wokół nas dzieje (geografia społeczno-ekonomiczna). jest to wiedza bardzo praktyczna, której szkoda zapomnieć jak się już posiądzie.
![[Obrazek: wistpanomwj3.jpg]](http://img509.imageshack.us/img509/2846/wistpanomwj3.jpg) "Cóż tam ten tłum dostrzega
Trwający w zachwyceniu
Coś mówi - spróbuj z nimi
Coś mówi - zostań w cieniu."
|
|
| 29-03-2009 20:37 |
|
Kaktusia
Magister GeoForum
Ilość postów: 517
Reputacja: 12
|
Może powiedz za co jej nie cierpisz Piorun, bo jeśli o mnie chodzi to jest to raczej zamiłowanie wrodzone  Może wtedy znajdziemy to co Ci przeszkadza polubić naszą Królową Nauk  A jakby się zastanowić to szeroka wiedza o świecie w wielu aspektach i no tak jak już wspomniała malgoszta silny związek z podróżami.
"Idź swoją drogą, a ludzie niech mówią, co chcą."
>Dante Alighieri<
|
|
| 29-03-2009 21:16 |
|
Piorun
Niemowlę GeoForum
Ilość postów: 2
|
Nie lubie tych całych formułek, co to sa passaty, gdzie wystepuja monsuny itp
|
|
| 29-03-2009 21:51 |
|
malgoszta
Doktor GeoForum
Ilość postów: 798
Reputacja: 22
|
niestety - nauka formułek, definicji itp. jest nieunikniona również w biologii, chemii czy innych przedmiotach..chyba nikt tego nie lubi.ważne, by znaleźć sposób, by nauka była bardziej przystępna - nie zakuwamy na pamięć, a śledzimy fotografie, mapy w atlasach, oglądamy filmy przyrodnicze, podróżnicze.. Gdy poczujesz podmuch pasatu na twarzy czy krople letniego monsunu na dłoni, zrozumiesz
warto dodać, że geografia to typowa nauka "na inteligencję" - często musisz po prostu umieć wykorzystać swoją wiedzę ogólną, trochę pokojarzyć fakty, zauważyć pewne schematy. Wystarczy uważnie obserwować to, co jest wokół Ciebie
"Cokolwiek robisz, staraj się mieć powód." Forrest Gump
|
|
| 29-03-2009 22:40 |
|
noe_83
prof. zw. dr hab. inż. GeoForum

Ilość postów: 1 085
Reputacja: 7
|
bo to jedna z nielicznych nauk, które możemy odczuć na własnej skórze
poczuć krople deszczu,
poleżeć na lodowcu latem,
pożeglować na jeziorze,
pochodzić po górach,
polepić bałwana,
poczuć na twarzy halny,
znaleźć "agata" czy "piryta",
pojąć, czemu te zachody słońca są tak piękne,
przepowiadać sobie pogodę,
I najważniejsze, znając podstawy wiedzy "praktycznej" (nie umieć na pamięć regułkę, ale rozumieć to, czuć to) możesz sama uczyć się innych praw rządzących tym, co się dzieje wokół nas
Ale to trzeba (po)lubić  Później staje się to pasją...
"Nic nie przyniesie większej korzyści ludzkiemu zdrowiu oraz nie zwiększy szans na przetrwanie życia na Ziemi w tak dużym stopniu, jak ewolucja w kierunku diety wegetariańskiej."
Albert Einstein
|
|
| 30-03-2009 22:40 |
|
tchorzyk
Licealista GeoForum
Ilość postów: 142
|
Zobacz siedzisz na matematyce w szkole,uczysz sie od jakichś równaniach liniowych,logarytmach.O czystej abstrakcji nie mozesz ich dotknąć nie mozesz na nie wejsc i nie mozesz ich zobaczyc.A tak wiesz co to jezioro cyrkowe,jedziesz w góry stoisz nad Morskim Okiem widzisz jezioro powstałe po ustąpieniu zlodowacenia,patrzysz dalej ooo dolina u-kształtna,ooo dolina zawieszona...Przejedzasz autem nad jakas rzeka,myslisz sobie oo jak pięknie meandruje,zatrzymujesz sie-dostrzegasz terasy zalewowe..itd itd cos mnie napadlo na pisanie  WIOOOSNA
|
|
| 31-03-2009 15:45 |
|
Kaktusia
Magister GeoForum
Ilość postów: 517
Reputacja: 12
|
Noe, to prawie jak wiersz
Ja miałam "pociągi" do geografii juz od maleńkości, ale wtedy jeszcze nie świadome. Teraz tylko żałuję, że się w OGIN tak późno zaczęłam bawić.
Krótko mówiąc geografię lubimy za to, że jest taka namacalna i że jeśli coś zrozumiesz, i to nie jakieś rzeczy wzięte niewiadomo skąd tylko jak najbardziej logiczne, to wszystko się pięknie układa. A jak potem znajdziesz skałkę wapienną "z czymś w środku", uświadomisz sobie, że to belemnit i radość gwarantowana, chyba że potem nie masz już miejsca na półkach, żeby takie zdobycze magazynować
"Idź swoją drogą, a ludzie niech mówią, co chcą."
>Dante Alighieri<
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2009 20:16 przez Kaktusia. Edit Reason: )
|
|
| 31-03-2009 21:20 |
|