Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wielka lekcja geografii
Autor Wiadomość
qmate Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 537
Reputacja: 14
Wielka lekcja geografii
Kto był w Łodzi na Wielkiej Lekcji geografii w listopadzie 2007? Ja byłem i mi się bardzo podobało i wybieramy się w tym roku także. Wielka Lekcja G. polega na tym, że są to poprostu wykłady na dany temat, w 2007 było głównie o wodzie, było coś o gejzerach, ekohydrologii. W każdej edycji WLK przeprowadzany jest konkurs na Najlepszego Młodego Geografa (test wyboru, 20 pytań). W listopadzie 2008 w Łodzi podczas Explorers Festival kolejna WLG, kolejne wykłady (tym razem o górach) i kolejny konkurs.

Kto także był na tej lekcji? Bo w 2007 roku było ponad 700 osób, cała sala wypełniona po brzegi, donosili ławki a ludzie i tak siedzieli np. na schodach.
02-05-2008 15:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Einstein ;) Offline
Student GeoForum

Ilość postów: 270
Reputacja: 0

Nie byłem ale chętnie pójdę... Smile

"Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga; Łam, czego rozum nie złamie..."
02-05-2008 21:00
qmate Offline
Magister GeoForum

Naprawdę polecam Smile Wykłady są ciekawe, a ponadto są wywiady z podróżnikami, np. w tym roku był wywiad z pływakiem (Martin Strel), który przepłynął Amazonkę Smile Namów nauczyciela, 10 osób ze szkoły za free i jedźcie:

arrow najbliższa WLG:
21 listopada 2008 roku (piątek), w godzinach 9.30-15.00, w auli Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego przy ul. Matejki 22/26 w Łodzi (znowu ta ciasna sala,a mieli w tym roku gdzie indziej zorganizować 8) )
02-05-2008 21:10
Einstein ;) Offline
Student GeoForum

Może się uda ale w mojej klasie tylko ja się interesuje na serio geografią
Sad
Ale postaram się... Smile

02-05-2008 22:22
qmate Offline
Magister GeoForum

Einstein ;) napisał(a):Może się uda ale w mojej klasie tylko ja się interesuje na serio geografią
Sad
Ale postaram się... Smile

Zbierzcie uczniów z całej szkoły, a nie z jednej klasy. Max. 10-ciu. Widzę, że jesteś z Bełchatowa, to problemów z dojazdem być nie powinno Smile
02-05-2008 22:27
Olivia Soprano Offline
Licencjat GeoForum

Ilość postów: 307
Reputacja: 1

oooo jak fajnie, w moje urodziny Big Grin

NATO - NAprzód TOwarzysze
03-05-2008 19:51
Einstein ;) Offline
Student GeoForum

qmate napisał(a):Max. 10-ciu.

A nie może być więcej ??

04-05-2008 13:30
qmate Offline
Magister GeoForum

To znaczy oficjalnie jest napisane (pisze nie jest poprawną wersją...) [MOD]., że 10, ale były chyba szkoły, które przyjechały w więcej osób, a nawet w ogóle się wcześniej nie zarejestrowały (tak trzeba się zapisać, z tego co wiem moja szkoła już jest zapisana). Ale trochę dziwnie potem wychodzi, bo jak jest ten konkurs na Najlepszego Młodego Geografa, to ta nadwyżka osób musi wyjść ...
04-05-2008 14:03
Einstein ;) Offline
Student GeoForum

A możesz podać jakiś adres czy coś w tym guście? Smile

04-05-2008 15:16
qmate Offline
Magister GeoForum

Pisałem wyżej.

ul. Matejki 22/26 Łódź

Zobacz też:
http://www.festiwalgor.pl/10/lekcja_geogr.html
04-05-2008 15:28
qmate Offline
Magister GeoForum

RE: Wielka lekcja geografii
Dzisiaj odbyła się trzecia Wielka Lekcja Geografii. Oczywiście z przyjemnością się na nią wybrałem i muszę powiedzieć, że było w większości niezwykle ciekawie. Tematem przewodnim lekcji były Góry.

1. Na pierwszym wykładzie było o nowej koncepcji orogenezy. Wykładowca, doktor geologii obalił wręcz na niej teorię geosynklin i zaprezentował inną, nową teorię, której na próżno szukać w podręcznikach do szkoły średniej. Cóż, chociaż z geosynklinami łatwo rozstać mi się nie będzie, to spróbuję pojąć nową teorię i mam nadzieje, że wkrótce wszyscy o niej usłyszą.

2. Potem wizualizacja nt. mieszkańców himalajskich dolin. Naprawdę świetne zdjęcia, ciekawostki. Życie tych ludzi jest zupełnie odmienne od naszego (śluby, oddawanie synów do świątyń na kilka lat, kilkudniowe wędrówki do np. rodziny). Prezentacja interesująca.

3.Klimat gór. Trochę nudne, za dużo suchych faktów.

4. Wizualizacja Alpejskie Kolosy. Właściwie nuda, tłumaczka też była średnia, ogólnie było tylko o historii zdobywania jednej góry.

5. Andyjskie naj... m.in. wulkany, najwyżej położone jezioro żeglowne świata, najwyżej położona stolica, najwyżej położona kolej, najwyżej położone miejsca pracy. Było też m.in. bardzo ciekawie i śmiesznie o penitentach (kto był, wie o co chodzi). Ogólnie wykład ciekawy i bardzo humorystyczny.

6. Test na Najlepszego Młodego Geografa: pytania dość banalne, ale jak ktoś robi takie idiotyczne błędy jak ja, to.. ach, szkoda gadać, jestem zły na siebie. Gratulacje zwycięskim osobom i szkołom.

7. Wizualizacja W górach Wysokich. Właściwie nie pamiętam za bardzo, czekałem na wyniki testy Wink

I kilka uwag. Kiepska organizacja pod względem (że tak powiem) ludnościowym. Olbrzymie korki pod aulą i do szatni. Masakra. Sporo osób pewnie również stało na sali.
Aha: i dlaczego nagradzali tylko miejsca 1 i 2 (trzeciego nie było, bo nagrodzone osoby sobie... poszły przed ogłoszeniem wyników). Nagrodzili najlepsze dwie osoby, a zapowiadali, że będzie ich 10.... nie rozumiem.

I teraz tak: kto z forum tam był oprócz mnie? Potraficie odpowiedzieć mi na to pytanie o nagrody?
Dla tych co nie byli: żałujcie.
21-11-2008 22:17
Krzychu Offline
Maturzysta GeoForum

Ilość postów: 151
wiem, że trochę off-topic ale byłem na panelu dyskusyjnym "Biznes i Pasja" - piętro wyżej
Goście (Julie i Colin Angus - Kanada, Michael Brown - USA i Araceli Segarra - Hiszpania) opowiadali o swoich pasjach, jak je realizują i o współpracy z mediami, no a na koniec odpowiadali na pytania, powiem że było naprawdę ciekawie i zdziwiła mnie niewielka ilość osób (może dlatego że rano, w godzinach pracy to się odbywało)

Aby dojść do źródła, trzeba iść pod prąd, pod górę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-11-2008 16:05 przez Krzychu. Edit Reason: N/A)
22-11-2008 16:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
anilana Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 594
Reputacja: 16
Byłam i bardzo mi sie podobało, chociaż nie wszystko

(21-11-2008 22:17)qmate napisał(a):  1. Na pierwszym wykładzie było o nowej koncepcji orogenezy. Wykładowca, doktor geologii obalił wręcz na niej teorię geosynklin i zaprezentował inną, nową teorię, której na próżno szukać w podręcznikach do szkoły średniej. Cóż, chociaż z geosynklinami łatwo rozstać mi się nie będzie, to spróbuję pojąć nową teorię i mam nadzieje, że wkrótce wszyscy o niej usłyszą.

Nie zgadzam sie! Teoria tektoniki jest podstawową teorią geologiczną nauczaną w LO i przecież skutkiem subdukcji i kolizji płyt są góry. Może chodzi Ci o to, że na ogół rowy oceaniczne (strefy subdukcji) są często przez nauczycieli nazywane geosynklinami - nie jest to jednak teoria geosynklin!! Generalnie ten wykład uważam za najlepszy. Dr Czubla (który nota bene jest współautorem podręcznika dla klas rozszerzonych PWNu) w bardzo przejrzysty i ciekawy sposób wytłumaczył trudne zagadnienia a na sali nie było słychac szmerów, gadanuia, rozkładanej gazety i nikt nie wychodził - wszyscy słuchali z uwagą co samo przez sie świadczy o ciekawości wykładu

(21-11-2008 22:17)qmate napisał(a):  3.Klimat gór. Trochę nudne, za dużo suchych faktów.

zgadzam sie ale chyba bylo to spowodowane że pani czytała z kartki bądź ze slajdów, na których (moim zdaniem) było za dużo tekstu. Gdy wykładał Czubla robił to z pasją. Pani doktor była zaś "bezpłciowa" i to powodowało, że wykład był "nudny" chociaż temat ciekawy Smile

(21-11-2008 22:17)qmate napisał(a):  4. Wizualizacja Alpejskie Kolosy. Właściwie nuda, tłumaczka też była średnia, ogólnie było tylko o historii zdobywania jednej góry.

Dla mnie najbardziej nudny prelegent mimo, że wielkie nazwisko. Po pierwsze mówił tak cicho, że ledwie co można było usłyszeć (siedziałam na samej górze i wkurzałam się strasznie). Wielki temat (Alpejskie kolosy) ograniczył do osobistych przeżyć z jednego Eigeru co uważam za nadużycie - trzeba bylo zmienić temat wizualizacji. Dla mnie najsłabszy punkt lekcji

(21-11-2008 22:17)qmate napisał(a):  5. Andyjskie naj... m.in. wulkany, najwyżej położone jezioro żeglowne świata, najwyżej położona stolica, najwyżej położona kolej, najwyżej położone miejsca pracy. Było też m.in. bardzo ciekawie i śmiesznie o penitentach (kto był, wie o co chodzi). Ogólnie wykład ciekawy i bardzo humorystyczny.

Rewelacyjny wykład z dużym poczuciem humoru. Chyba każdy po nim zapragnął pojechac w Andy i przeżyć to na własnej skórze. Jeśli wykłady tego Pana są równie ciekawe to tylko pozazdrościć studentom

(21-11-2008 22:17)qmate napisał(a):  I kilka uwag. Kiepska organizacja pod względem (że tak powiem) ludnościowym. Olbrzymie korki pod aulą i do szatni. Masakra. Sporo osób pewnie również stało na sali.
Szczera prawda. Żeby dojechać na czas wstałam o 3 rano. Byliśmy zarejestrowani zaraz pierwszego dnia a gdy weszliśmy na salę po kilku godzinach podróży mogliśmy znaleźć miejsca tylko na schodach. Mam dla organizatorów propozycje - za rok niech nie wpuszczają na salę nauczycieli dopóki uczniowie nie znajdą miejsc albo niech załatwią większą salę. To samo dotyczy dyplomów - nie przygotowano ich na czas dla wszystkich zarejestrowanych szkół (podobnie materiałów rozdawanych na początku). O szatni nie wspomnę (masakra Sad )
Poza tymi elementami, które i tak dla milośników geo nie mają większego znaczenia impreza bardzo mi sie podobała i na pewno pojadę za rok

Pozdrawiam, Anula
23-11-2008 19:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
qmate Offline
Magister GeoForum

Co do tych geosynklin to chodzi mi o to, że w podręcznikach jest dokładnie taka wersja, że jest geosynklina, są osady, są one fałdowane, powstają góry. Taka wersja jest np. w podręczniku wyd. Ortus czy Nowa Era. W PWN może jest inaczej, nie widziałem. Co do tego, że jest teoria tektoniki, istnieje subdukcja i to one przyczyniają się do powstania gór zgadzam się, to fakt. Ale właśnie na wykładzie doktor odszedł od geosynklin, od fałdowania osadów w geosynklinach (które jak zaznaczył są niewielkie).

Jeśli dobrze zrozumiałem, to w strefie subdukcji tworzy się płyta akrecyjna. Płyta, która ulega subdukcji we wnętrzu ziemi topi się (skały mają obniżoną temp. topnienia, bo dostaje się tam woda). Występują zjawiska magmowe, intruzje, wulkany. Na płytę kontynentalną, która również się obniżyła, wkracza morze. Wyspy wulkaniczne, które wcześniej powstały są stopniowo erodowane, przez co u ich podnóży powstają skały osadowe i płaszczowiny. Jednocześnie, w wyniku izostazji ląd się podnosi. Powstają góry, które nazywa się andezytami (orogen andyjski).
Orogen kolizyjny: kiedy po zakończeniu orogenu andyjskiego dojdzie do zatrzymania subdukcji i nastąpi kolizja płyt kontynentalnych.

Kurcze, chyba nie wszystko zrozumiałem z tego wykładu Sad

(23-11-2008 19:34)anilana napisał(a):  siedziałam na samej górze i wkurzałam się strasznie
Hmmm... to może niedaleko, bo ja siedziałem w czwartym rzędzie od góry, od strony okien.
23-11-2008 21:12
carenza Offline
nadużywająca diabła tasmańskiego

Ilość postów: 2 504
Reputacja: 10
współczesna geologia nie używa już określeń geosynklin.
i tak np. zamiast geosynkliny kaledońskiej mówimy teraz o oceanie japetus, którego osady budują kaledonidy.

[Obrazek: wistpanomwj3.jpg]
"Cóż tam ten tłum dostrzega
Trwający w zachwyceniu
Coś mówi - spróbuj z nimi
Coś mówi - zostań w cieniu."
23-11-2008 23:41
Odpowiedz 

Skocz do: