Pokaż nowe posty |
Oznacz wszystkie jako przeczytane |
Szukaj
Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Vademecum z Operonu - tak czy nie ?
|
| Autor |
Wiadomość |
agaciuniaaa1
Niemowlę GeoForum
Ilość postów: 5
Reputacja: 0
|
Vademecum z Operonu - tak czy nie ?
Polecacie czy nie, Moi Drodzy ? Bo ja już mam mętlik w głowie. Matura tuż, tuż a ja nie wiem z czego się uczyć. O vademecum Operonu naczytałam się zarówno tych dobry, jak i tych złych rzeczy. Jak to z tym jest ? Czy naprawdę zawiera dużo błędów ? Czy jest przydatne ? Czy polecacie coś innego, lepszego ? Dodam, że maturę z geografii zdaję na poziomie rozszerzonym. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
|
|
| 02-02-2012 14:34 |
|
bartek_s1992
Student GeoForum
Ilość postów: 251
|
RE: Vademecum z Operonu - tak czy nie ?
Lepiej mieć kilka książek  Ja mam Vademecum, 2 podręczniki Skrzypczaka, notatki Tomasza Kozioła (wg. mnie najlepsze) i kompendium geografii. Dodatkowo kilka książek z testami i masę testów z geografii ...
|
|
| 02-02-2012 14:56 |
|
agaciuniaaa1
Niemowlę GeoForum
|
Ja też jestem w posiadaniu niezliczonej ilości książek do geografii, ale jak to się mówi chcę 'oddzielić ziarno od plew', czyli chcę wiedzieć do czego warto zaglądać, a do czego nie. I czy te vademecum Operonu jest rzeczywiście warte zachodu , energii i godzin poświęconych na wkuwanie go. Dzięki za odpowiedź
|
|
| 02-02-2012 15:30 |
|
Piotrq10
Gimnazjalista GeoForum
Ilość postów: 64
|
Ja jestem zagorzałym fanem repetytorium GREGa. Bardzo lubię przejrzysty układ, proste wyjaśnienia oraz dobrze opracowaną treść. Na plus można dodać na pewno jeszcze śmiesznie niską cenę. Do minusów zaliczyłbym brak niektórych opracowań w postaci graficznej, bo dyktatura czerni i bieli mi nie przeszkadza
Co do OPERONU to bankowo duży plus za wielość szeroko rozumianej formy graficznej i przykładowych zadań na końcu. Niestety - moim zdaniem - treść do kilku tematów była brana z łapanki, bo jest raczej mało przydatna lub jej opracowanie jest nazbyt zawiłe lub długie - można by to zrobić bez lania wody. Poza tym, wspomniana szata graficzna mnie trochę rozprasza - kwestia gustu/przyzwyczajenia. Co do błędów, to najnowsze wydanie ma ich mniej niż poprzednie edycje. No cena też nie jest najniższa...
Teraz najważniejsze, czy warto? Moim zdaniem to znowu rzecz gustu i przyzwyczajeń. Wartość merytoryczna nie ulega wątpliwości, ale "specyficzny" sposób opracowania zagadnień nie podoba mi się.
|
|
| 02-02-2012 16:01 |
|
agaciuniaaa1
Niemowlę GeoForum
|
oh widzę, że kolega podszedł profesjonalnie do tematu i o to mi chodziło  a to vademecum z GREG'a, to takie brązowe w twardej oprawie ? Dziękuje za odpowiedź !
|
|
| 02-02-2012 20:26 |
|
Piotrq10
Gimnazjalista GeoForum
|
|
|
| 02-02-2012 21:49 |
|
agaciuniaaa1
Niemowlę GeoForum
|
Ah, dziękuje ! Swoją drogą bardzo podobną szatę graficzną do vademecum GREG'a ma Paszport Maturzysty  Dziękuję serdecznie za pomoc.
|
|
| 03-02-2012 08:24 |
|
Piotrq10
Gimnazjalista GeoForum
|
Tak, przeglądałem ten Paszport ostatnio. Fajnie się prezentuje, ale mam GREG'a więc nie ma sensu dublować.
|
|
| 03-02-2012 14:21 |
|
agaciuniaaa1
Niemowlę GeoForum
|
a Ty zdajesz rozszerzenie ?
|
|
| 04-02-2012 19:48 |
|
Gabi101010
Przedszkolak GeoForum
Ilość postów: 10
|
Hej, myślicie, że lepiej zaopatrzyć się w jedną porządną książkę, czy lepiej zapewnić sobie dostęp do kilku źródeł informacji? Na Waszym miejscu poprosiłabym o pomoc nauczyciela, który powinien bez problemu wskazać te wydawnictwa, które są godne uwagi. Osobiście również jestem za GREGIEM, chociaż sama nie posiadam, ale to wydawnictwo cieszy się naprawdę wieloma pozytywnymi recenzjami.
Matura z angielskiego
|
|
| 21-02-2012 23:35 |
|
bartek_s1992
Student GeoForum
Ilość postów: 251
|
Moim zdaniem lepiej jest mieć do dyspozycji kilka książek z różnych wydawnictw. Książki się uzupełniają - jedna ma lepiej opisane np procesy rzeźbotwórcze ale za to gorzej geologię... za to inne na odwrót. Takie jest moje zdanie.
|
|
| 22-02-2012 15:30 |
|
anynka13
Przedszkolak GeoForum
Ilość postów: 23
|
Zgadzam się z Bartkiem. Osobiście wolę Grega, ale jest w nim kilka błędów i już się parę razy przejechałam na nim  Lepiej porównywać dane z kilku książek.
Operon jest lepszy do gruntownej nauki, Greg do szybkich powtórek.
|
|
| 24-02-2012 12:53 |
|
Piotrq10
Gimnazjalista GeoForum
|
Może warto zainicjować - jak w przypadku vademecum OPERONU - wątek z błędami w repetytorium GREGA?
|
|
| 24-02-2012 22:20 |
|