Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uniwersytet Wydział Nauk Geograficznych
Autor Wiadomość
lolipop Offline
Nieobecny

Ilość postów: 2
Reputacja: 0
Uniwersytet Wydział Nauk Geograficznych
Witam !

Na maturze zdawałem już angielski rozszerzony oraz geografię na podstawie. Sprawdzałem statystyki na stronie uniwerku i wychodzi na to, że, aby się dostać należy mieć min 200 pkt. Geografia podst. x 1 i angielski rozsz. x 3. Chodzi o UŁ.

A pytanie brzmi, czy taki próg utrzymuję się na UŁ ? I który kierunek z nauk geograficznych jest najlepszy wyborem ? Chodzi mi o perspektywę przyszłej (w miare dobrej) pracy.

Szukałem tematów i nie było jednoznacznej odpowiedzi.

Pozdrawiam
14-05-2009 23:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
neta_90 Offline
Uczeń

Ilość postów: 42
Reputacja: 1
RE: Uniwersytet Wydział Nauk Geograficznych
Próg na UŁ w roku 2008/2009:
geografia, 260 punktów
gospodarka przestrzenna, 290 punktów
turystyka i rekreacja, 341 punktów

Nie wiem jaki był przelicznik w zeszłym roku, w tym jest taki:
GEOGRAFIA
Studia pierwszego stopnia (3-letnie) – stacjonarne
Orientacyjny limit miejsc: 160
Zasady przyjęć dla kandydatów z nową maturą:
Suma punktów uzyskanych na egzaminie maturalnym z geografii (PP x 1,5 albo PR x 4) i jednego
wskazanego przez kandydata dodatkowego przedmiotu na egzaminie maturalnym z podanej listy:
matematyka (pPP x 1 albo pPR x 3) albo język obcy (pPP x 1 albo pPR x 3) albo język polski (pPP x 1
albo pPR x 3).

TURYSTYKA I REKREACJA
Orientacyjny limit miejsc: 75
Zasady przyjęć dla kandydatów z nową maturą :
Suma punktów uzyskanych na egzaminie maturalnym z geografii (PP x 1 albo PR x 3) oraz języka obcego
(pPP x 1 albo pPR x 2)

GEOGRAFIA,
SPECJALIZACJA NAUCZYCIELSKA W ZAKRESIE GEOGRAFII I PRZYRODY
Orientacyjny limit miejsc: 80
Suma punktów uzyskanych na egzaminie maturalnym z geografii (PP x 1,5 albo PR x 4) i jednego
wskazanego przez kandydata dodatkowego przedmiotu na egzaminie maturalnym z podanej listy:
matematyka (pPP x 1 albo pPR x 3) albo język obcy (pPP x 1 albo pPR x 3) albo język polski (pPP x 1
albo pPR x 3).

a inne kierunki na które możesz startować z geografią to np:
ZARZĄDZANIE
SPECJALNOŚCI: ZARZĄDZANIE ZASOBAMI LUDZKIMI, PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ
I ZARZĄDZANIE ROZWOJEM FIRMY (wybór specjalności w trakcie studiów)
Studia pierwszego stopnia (3-letnie)-stacjonarne
Orientacyjny limit miejsc: 120
Liczba osób niezbędna do uruchomienia kierunku - 35
Zasady p rzyjęć dla kandydatów z nową maturą :
Suma punktów z egzaminu maturalnego z:
- języka obcego (pPP x 1 albo pPR x 3) wybranego jako przedmiot obowiązkowy, oraz
- jednego z przedmiotów (wybranego jako przedmiot obowiązkowy lub dodatkowy): matematyka
(PP x 1 albo PR x 3) albo geografia (PP x 1 albo PR x 3) albo informatyka (PRx3) albo wiedza o
społeczeństwie (PP x 1 albo PR x 3) albo historia (PP x 1 albo PR x 3) – wybierany jest przedmiot, z
którego kandydat otrzymał więcej punktów po uwzględnieniu przeliczników.

ZARZĄDZANIE
SPECJALNOŚĆ: MARKETING (specjalność od I semestru)
Orientacyjny limit miejsc: 90
Liczba osób niezbędna do uruchomienia kierunku - 35
Zasady przyjęć dla kandydatów z nową maturą :
- języka obcego (pPP x 1 albo pPR x 3) wybranego jako przedmiot obowiązkowy, oraz
- jednego z przedmiotów (wybranego jako przedmiot obowiązkowy lub dodatkowy): matematyka
(PP x 1 albo PR x 3) albo geografia (PP x 1 albo PR x 3) albo informatyka (PRx3) albo wiedza o
społeczeństwie (PP x 1 albo PR x 3) albo historia (PP x 1 albo PR x 3) – wybierany jest przedmiot, z
którego kandydat otrzymał więcej punktów po uwzględnieniu przeliczników

LOGISTYKA
Orientacyjny limit miejsc: 120 (min.35)
którego kandydat otrzymał więcej punktów po uwzględnieniu przeliczników.

STOSUNKI MIĘDZYNARODOWE
Orientacyjny limit miejsc: 100
Suma punktów na świadectwie maturalnym z:
- historii (PR) albo WOS (PR) albo geografii (PR) oraz
- języka obcego (do wyboru: angielski, rosyjski, francuski, niemiecki, hiszpański) (PR albo poziom
dwujęzyczny).

wiem, że cię interesowały tylko kierunki geograficzne, ale chyba nie zaszkodzi Smile

A o perspektywę przyszłości nie jestem w stanie odpowiedzieć, bo to w dużej mierze zależy od Ciebie i szczęścia.
Wiem tylko tyle, ze po geografii możesz uczyć w szkole (jeśli wybierzesz specjalność nauczycielską), po turystyce możesz sprzedawać wycieczki lub robić wiele innych rzeczy. Zauważ że w dzisiejszych czasach konczy się inne studia, a praca nie jest w ogóle związana z nimi. (oczywiście nie zawsze, są wyjątki). Generalnie to z tych 3 kierunków raczej turystyki bym nie polecała, bo to się nie kojarzy ze studiami a rekreacją. Z tego co słyszałam na tych studiach się wypoczywa niż uczy, jest wiele wycieczek itd. Więc jeśli twój pracodawca będzie mieć podobne zdanie o tym kierunku marne szanse,ze cię zatrudni.
Pozdrawiam i powodzenia Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2009 13:27 przez neta_90. Edit Reason: )
15-05-2009 12:55
lolipop Offline
Nieobecny

Ilość postów: 2
Reputacja: 0
Na Turystykę i rekreację wymagania są bardzo duże z tego co słyszałem. Napewno z podstawową geografią się tam nie dostanę, chyba, że miałbym dużo szczęścia ;p.

- SPECJALIZACJA NAUCZYCIELSKA W ZAKRESIE GEOGRAFII I PRZYRODY - tym nie jestem zainteresowany Tongue
- ZARZĄDZANIE PECJALNOŚCI: ZARZĄDZANIE ZASOBAMI LUDZKIMI, PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ
I ZARZĄDZANIE ROZWOJEM FIRMY - ciekawy kierunek i praca po tym kierunku też chyba nienajgorsza :]

Mam więc, pytanie jeżeli nie zakwalifikowal bym się w 1 etapie rekrutacji, to czy jest drugi etap oraz jakiś test w celu wybrania najlepszych na ten kierunek ?

Pozdrawiam
15-05-2009 13:42
neta_90 Offline
Uczeń

Ilość postów: 42
Reputacja: 1
jeśli po 1 etapie część osób zrezygnuje a będą jeszcze miejsca dodatkowe to na pewno będzie etap 2
15-05-2009 14:01
Odpowiedz 

Otrzymałeś odpowiedź na swoje pytanie? Nie zapomnij podziękować :). Wystaw ocenę w gwiazdkach!