GeoForum - forum geograficzne
CZAS SŁONECZNY - Wersja do druku

+- GeoForum - forum geograficzne (http://www.forum.geozone.pl)
+-- Dział: Geografia (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Pomóżcie! - pytania geograficzne (/forumdisplay.php?fid=10)
+---- Dział: Zadania na wysokość górującego Słońca (/forumdisplay.php?fid=30)
+---- Wątek: CZAS SŁONECZNY (/showthread.php?tid=4055)


CZAS SŁONECZNY - slodziak1212 - 30-01-2012 00:26

obliczyłem i nie wiem czy mam dobrze


oblicz współrzędne geograficzne miejsca, w którym 23 września promienie słoneczne padały pod kątem 30*(Gwiazda Polarna była widoczna w nocy). Była godzina 22:35 czasu miejscowego, gdy w Polsce radio podawało godzinę 9:35.
60 S,135

Oblicz współrzędne geogr. miejsca , w którym 21 marca promienie słoneczne padały pod kątem 30* (gwiazda polarna nie była widoczna w bezchmurną noc). Była godzina 16.15 czasu miejscowego, gdy w Polsce radio podawało godzinę 7.15.
60S,165

PROSZĘ:/


RE: CZAS SŁONECZNY - anilana - 31-01-2012 01:12

1)
23 września hs = 90* - szer geo dla każdego miejsca na Ziemi. Widać Gwiazdę Polarną więc punkt jest na półkuli N (ma szer geo N)

szer geo = 90* - 30* = 60*N
We wrześniu w Polsce obowiazuje czas letni czyli południka 30*E. Gdy Słońce na tym południku pokazuje godzinę 9.35 czasu miejscowego to w polskim radio była ta godzina.
W miejscowości X jest 22:35 Różnica czasu
22.30 - 9.35 = 12.55
15*-1h
x* - 12h
x = 180*
1* - 4'
x* - 55'
x = 13* i 3 minuty reszty
1' - 4"
x ' - 180" (bo 3 minuty czasu to 3 razy 60 sekund = 180")
x = 45'
Różnica długości wynosi 193*45'
Idę na zachód (bo idąc na wschód przekroczę południk 180*)
od 30*E do 0* i zostaje jeszcze ze 193*45' 163*45'W
Pierwszy punkt ma współrzędne 60*N i 163*45'W
Niech ktoś to sprawdzi bo jest późno a ja jestem chora na maksa

Na drugie nie mam siły ale spróbuj


RE: CZAS SŁONECZNY - kubcio77 - 01-02-2012 11:08

Anilana, prawie dobrze Wink.szerokość tak jak napisałaś, 60N. Co do czasu to czas miejscowy to 22:35,więc 22:35-9:35= 13h=780min. 780min/4=195 stopni różnicy.195 stopni przy założeniu, że będziemy się przesuwać na wschód od południka 30E, bo to na wschodzie jest 22:35.Jeżeli chcemy iść na zachód to odejmujemy 360-195=175, 175-30=135 W. Ewentualnie jeżeli na siłę chcemy się przesuwać na wschód od 30E to też można, ale tu będzie więcej obliczeń: 30+195=225E(fikcyjny poludnik,ktory teraz trzeba pprzeliczyc na poludnik na półkuli wschodniej: 225-180=45-to jest odległość tego południka od 180. 180-45=135W
2. Gwiazdy Polarnej nie widać na półkuli południowej, więc 90-30=60S

Radio podaje czas urzędowy, a w marcu w Polsce obowiązuje czas zimowy,czyli południka 15E.
16:15-7:15=9h=540 min
540min/4=135stopni(odległość południka podanego miejsca od południka 15E)
15E+135=150E


RE: CZAS SŁONECZNY - anilana - 02-02-2012 14:00

to przez ten katar sienny zalewający mi oczy. Co za łoś ze mnie. 22.30 od 22.35 nie odróżnim. No ale to była wina.... kataru. Dzieki