Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prace czas zacząć..
Autor Wiadomość
Bartus Offline
Student

Ilość postów: 613
Reputacja: 0
Prace czas zacząć..
Witam, juz teraz zabieram sie za pisanie pracy na XXXIV OGiN

wybrałem temat :

4. Temat D
Geograficzna charakterystyka wybranej wsi

Chciałbym poprosić was o wskazówki Smile co powinno sie konkretnie znalesc w tej pracySmile

oraz

Jeśli ktoś ma prace albo chociaż fragmenty z poprzednich lat z tematów takich jak albo podobnych :

32)Zróżnicowanie typologiczne wsi w gminie X.
33)Zmiany w rozwoju sektora usługowego w gminie X (lub w jej części) w ostatnim dziesięcioleciu.

to prosze o kontakt Smile
20-05-2007 11:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika
cinek Offline
Student

Ilość postów: 285
Reputacja: 1

Coś mi się zdaje że dużo osób wybierze temat o wsi lol
Co do mnie to jestem zniechęcony pisaniem pracy, bo w tamtym roku pisałem i miałem 73 a więc nie dostałem się do drugiego etapu, a potem robiąc testy wyszło mi 97 pkt !!! evil evil evil
Jednak wiem że co innego robienie testów w domu, a co innego na zawodach, bo w tym roku na Olimpiadzie Wiedzy o Polsce i Świecie Współczesnym bo robiąc testy w domu miałem koło 38, a na zawodach ledwo do ustnych się załapałem mając 34 pkt.
arrow Aha jak już coś zacznę to na pewno o Trzebownisku, albo jakiejś rzeczce

[Obrazek: atticsiteps9.jpg]
[Obrazek: attic2qz3.jpg]
20-05-2007 13:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Bartus Offline
Student

Ilość postów: 613

przepraszam, ale jak chcesz sie wypowiedzieć na temat swoich przeżyć to zapraszam na http://forum.nastolatek.pl/index.php . Pisz na temat, a jak nie chcesz to po co sie wypowiadasz ? ;/. Jak chcesz porozmawiać o swojej pracy to złóż swój temat !!

Prosze o warna dla tego pana ;]
20-05-2007 15:14
snaakee Offline
Administrator

Ilość postów: 1 707
Reputacja: 5

Ja jednak wolałbym, żeby stworzyć dyskusje w 4 wątkach dotyczących poszczególnych tematów. Gdyby każdy dla swojej pracy założył osobny topic to dyskusja byłaby martwa, poza tym nie za dobrze przeglądało by się 400 różnych tematów dotyczących prac I-etapowych.

pozdrawiam,
GeoZone.pl - serwis geograficzny
20-05-2007 17:52
scitenmark Offline
Student

Ilość postów: 287

Bartus napisał(a):przepraszam, ale jak chcesz sie wypowiedzieć na temat swoich przeżyć to zapraszam na http://forum.nastolatek.pl/index.php . ;/. Jak chcesz porozmawiać o swojej pracy to złóż swój temat !!

Prosze o warna dla tego pana ;] [/url]

ej no, przesadziles..! no dobra, moze byl maly offtop, ale przynajmniej bardzo pouczajacy. ale zeby od razu banowac/warnowac... (warnic?)

Pozdro, scitenmark :D
20-05-2007 18:20
charlie Offline
Wielki Szogun

Ilość postów: 454

A moze... banić? wink

jak to mówią daltoniści: "życie jest jak tęcza - raz białe, raz czarne"

"bo całe życie jest funkcją"
20-05-2007 21:40
cinek Offline
Student

Ilość postów: 285

Bartus napisał(a):przepraszam, ale jak chcesz sie wypowiedzieć na temat swoich przeżyć to zapraszam na http://forum.nastolatek.pl/index.php . Pisz na temat, a jak nie chcesz to po co sie wypowiadasz ? ;/. Jak chcesz porozmawiać o swojej pracy to złóż swój temat !!

Prosze o warna dla tego pana ;] [/url]

OK, jeśli wszystkim nie pasują moje małe dygresje to NIE MUSZĘ NIC PISAĆ I NAJLEPIEJ USUNĘ KONTO ! ! ! Chciałbym zauważyć, że są one związane z Olimpiadą

Aha, Bartus, to tylko Tobie nie pasują moje wypowiedzi więc ich po prostu nie czytaj evil !

[Obrazek: atticsiteps9.jpg]
[Obrazek: attic2qz3.jpg]
21-05-2007 07:03
anilana Offline
Student

Ilość postów: 624
Reputacja: 16

snaakee napisał(a):Ja jednak wolałbym, żeby stworzyć dyskusje w 4 wątkach dotyczących poszczególnych tematów.

Uważam że to bardzo dobry pomysł. lol

Pozdrawiam, Anula
21-05-2007 07:40
krzyhoo Offline
Gimnazjalista

Ilość postów: 71

Eee, ludzie nie kłóccie sie. Fakt, troche za ostra odpowiedź, no, ale bywa...
A co do rozłożenia wątku olimpijskich tematów na więcej jestem jak najbardziej za, ale snakee zauważ, że jest ich 5, nie 4 Smile a właściwie 6, bo jeden jest do wykonania posterowo lub pisemnie, a co za tym idzie dyskusje beda nieco inne. Ułatwiłoby to w duzym stopniu przeglądanie forum, bo rzeczywiscie zakladanie miliona watkow na ten sam temat jest bezsensu. Zróbmy 'Temat A', 'Temat B' ... itd. Pozdrawiam.

.../--../.-/-.-./..-/-././-.-./--.././-.-/ -../.-../.-/ .--./.-/-./.-/ --/---/.-./..././.-/
21-05-2007 14:23
Nowaker Offline
Administrator

Ilość postów: 252

Każdy temat, osobny wątek - dobry pomysł. A wróćmy teraz do głównego pytania, które padło w tym topicu:
Cytat:Chciałbym poprosić was o wskazówki co powinno sie konkretnie znalezc w tej pracy:)

Pozdrawiam,
Nowaker
Portal geograficzny GeoZone - geografia

21-05-2007 14:43
luca Offline
Nie wiadomo za bardzo co tu robi...

Ilość postów: 2 070

Ja bym to widział tak:
-gdzie wioska leży,
-krótka historia,
-rys typologiczny,
-szlaki komunikacyjne, czy są zagrożeniem, utrudniają rozwój wioski,
-jakieś plany szlaków komunikacyjnych,
-działalność (rolnictwo, agroturystyka itp,)
a teraz za oginem:
Geograficzna charakterystyka wybranej wsi

Wytyczne do wykonania pracy
Wybierz i scharakteryzuj wieś położoną w Twoim województwie. W opracowaniu uwzględnij:

położenie geograficzne wsi, jej powiązanie komunikacyjne (ewentualnie inne rodzaje powiązań z regionem);
walory (zasoby) przyrodnicze regionu - pod kątem produkcji rolniczej i ew. innej działalności prowadzonej we wsi;
techniczną, ew. turystyczną itp.;
liczbę i wielkość gospodarstw, strukturę użytkowania ziemi, kierunki produkcji rolnej, ew. pozarolnicze źródła utrzymania mieszkańców;
bariery (demograficzne, prawne, ekologiczne, ekonomiczne, ew. inne) ograniczające rozwój wsi i utrudniające życie jej mieszkańcom - przedstaw własne propozycje rozwiązania tych problemów oraz oceń możliwość ich wprowadzenia w życie.
W przypadku wsi interesującej pod względem etnograficznym w opracowaniu należy przedstawić także ten aspekt (np. zabudowę, rzemiosło, stroje i zwyczaje jej mieszkańców).
Opracowanie tekstowe powinno zawierać dokumentację badań własnych (np. mapy, tabele, wykresy, fotografie).

za ogin.edu.pl

[Obrazek: 17ac737c128460c1.gif]
21-05-2007 20:00
prof. miodzio (miodek) Offline
Guru

Ilość postów: 412

Temat zostaje zamknięty ! Zrobiłem nowe tematy Smile W końcu modkiem jestem Big Grin

"Co za dużo to niedobrze" jak powiada mój prof. dr hab. inż
21-05-2007 22:01
Wątek zamknięty 

Otrzymałeś odpowiedź na swoje pytanie? Nie zapomnij podziękować :). Wystaw ocenę w gwiazdkach!