Pokaż nowe posty |
Oznacz wszystkie jako przeczytane |
Szukaj
Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Pomóżcie zaplanować mi podróż( Słowacja, Węgry Rumunia)
|
| Autor |
Wiadomość |
alusia14
Gimnazjalista GeoForum
Ilość postów: 71
Reputacja: 0
|
Pomóżcie zaplanować mi podróż( Słowacja, Węgry Rumunia)
W związku z maturami wybieramy się autem przez Słowacje Węgry i Rumunię. Potrwa to dziesięć dni. Szukam inspiracji na ciekawe miejsca warte zobaczenia.
Macie jakieś pomysły?
Preferujemy przyrodę a zwłaszcza góry i ciekawe miejsca gdzie nie dotarła jeszcze nowoczesność. Ja uwielbiam też małe kościółki. Proszę was o jakieś propozycje nie koniecznie zgodne z wytycznymi ( a nuż zmienimy zdanie :] )
|
|
| 18-04-2011 23:05 |
|
szymuus
Licencjat GeoForum
Ilość postów: 333
Reputacja: 1
|
RE: Pomóżcie zaplanować mi podróż( Słowacja, Węgry Rumunia)
W Rumunii koniecznie trzeba zobaczyć Brasov (zwany także Kronstadt, Krunen, Brasso...) - miasto ze wszech miar ciekawe, położone w górach Siedmiogrodu. Na Słowacji polecam bliską polskiej granicy Orawę, region wyjątkowo odludny. Warto zahaczyć o gorące źródła w okolicach Liptovskiego Mikulasa (ale nie polecam strasznie drogiej Tatralandii).
jestem leniem
|
|
| 21-04-2011 10:39 |
|
Wasquez
Student GeoForum
Ilość postów: 266
Reputacja: 2
|
RE: Pomóżcie zaplanować mi podróż( Słowacja, Węgry Rumunia)
Dodam że w okolicach Brasov możecie zwiedzić zamek Vlada  A w czasie drogi do Braszowa (polska nazwa od Brasov) poleciłbym odwiedzenie Kluż-Napoki i miejscowości Sovata. W Sovacie np. możecie podjechać pod jezioro Ursus (chyba, że będzie zamknięte, to pod inne jeziorko) i hmm.. poczuć się jak nad Morzem Martwym 
Na Węgrzech możecie wstąpić na chwilę do miejscowości Miszkolc [konkretnie Tapolc (dzielnica miasta)] i "rozkoszować" się basenami termalnymi.
Jestem saperem - jeśli biegnę, rób to samo!
|
|
| 21-04-2011 11:16 |
|