Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Opis mapy geologicznej
Autor Wiadomość
Dejan Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 1
Reputacja: 0
Opis mapy geologicznej
Witam.

Mam wykonać opis mapy geologicznej, tej w linku:
http://img.pl/TO6uM68

W opisie mam zawrzeć:

W Morfologii:
rodzaj ukształtowania terenu,
zakres wysokości nad poziom morza
Ilość rzek, kierunek przepływu, opisać dopływy (lewo, prawobrzezny)

W Litostratygrafii
następstwo wiekowe warstw
wykształcenie litologiczne warstw (intruzje, skały magmowe, skały zasadowe)

W Tektonice
piętra strukturalne
typ budowy geologicznej
ewentualne opisy struktur fałdowych, dyslokacji intruzji i monokliny.

Mój dotychczasowy opis :

Cytat:I – Morfologia

Wysokości względne sięgają od 850 do 1150 metrów nad poziomem morza, a więc mapa przedstawia teren górzysty, gdyż różnica wysokości wynosi 300 metrów. Najwyższe wzniesienia terenu znajdują się w Północno – Wschodniej i Północno – Zachodniej części mapy. Przez teren mapy przepływają rzeki i cieki wodne. Od północy, w kierunku południowym przepływa rzeka, która ma 2 prawobrzeżne i 3 lewobrzeżne dopływy

II – Litostratygrafia

Na mapie występują utworu z ery młodszego Paleozoiku (Dewon, Karbon, Perm), oraz starszego Mezozoiku (Trias, Jura). Na terenie objętym przez mapę nie występowały żadne intruzje.

III – Tektonika

Na powierzchni mapy znajduje się pełny profil piętra Warsycyjskiego i częściowo alpejskiego. Mapa ma typ geologiczny fałdowy. Występujący fałd jest obalony o wergencji osi Południowo Zachodniej

Prosiłbym o poprawki i ewentualne uzupełnienie opisu. Nie za bardzo wiem jakie formy fałdów tam występują i nie jestem pewien co do poprawności mojego opisu, a nie mam za bardzo czasu, żeby skupić się głownie na tym projekcie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
16-01-2012 20:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kaktusia Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 517
Reputacja: 12
RE: Opis mapy geologicznej
I – Morfologia

Wysokości względne
>bezwzgędne<
sięgają od 850 do 1150 metrów nad poziomem morza, a więc mapa przedstawia teren górzysty, gdyż
>to nie ma nic do rzeczy, bez gdyż<
różnica wysokości wynosi 300 metrów. Najwyższe wzniesienia terenu znajdują się w Północno – Wschodniej i Północno – Zachodniej
>z małych liter<
części mapy. Przez teren mapy przepływają rzeki i cieki wodne. Od północy, w kierunku południowym
>z płn na płd
przepływa rzeka, która ma 2 prawobrzeżne i 3 lewobrzeżne dopływy
>a nie odwrotnie? patrzysz z biegiem rzeki<

II – Litostratygrafia

Na mapie występują utworu z ery młodszego Paleozoiku (Dewon, Karbon, Perm), oraz starszego Mezozoiku (Trias, Jura). Na terenie objętym przez mapę nie występowały żadne intruzje.
>nazwy z małej, późny/wczesny nie młody/stary - jeśli pisałbyś kiedy powstały, a jesli piszesz że to utwory takie i takie do dolny/górny - tylko jakoś w ogóle takie określenia do er mi średnio pasują, słowo era możesz pominąć era była paleozoiczna, a wczesny paleozoik to już wchodzisz chyba w jakąś dokładniejszą jednostkę; nie występuję intruzje/brak intruzji - lepiej brzmi; i może dopisz że to przypuszczalnie skały osadowe (skoro masz lito- w nazwie)<

III – Tektonika

Na powierzchni mapy znajduje się pełny profil piętra Warsycyjskiego i częściowo alpejskiego. Mapa ma typ geologiczny fałdowy. Występujący fałd jest obalony o wergencji osi Południowo Zachodniej

>tr do trias u was? napisz że czy warstwy leżą zgodnie, czy są jakies niezgodności (gdyby były to kiedy powstały), "typ geologiczny fałdowy" trochę dziwne określenie jak dla mnie, napisz ile jest synklin ile antyklin (jakie utwory mają w jądrach); co do wergencji to sprawdź to intersekcją czy coś bo mi tak na oko wygląda że oś jest pozioma, ale na oko, a fałd na prawie stojący, może lekko pochylony

popatrz na inne podobne wątki, było kilka już takich opisów mapy

nie pisz że to "projekt" i nie masz czasu, bo my naprawdę się nie nudzimy, a ty masz tylko małe ćwiczenie Wink

"Idź swoją drogą, a ludzie niech mówią, co chcą."
>Dante Alighieri<
17-01-2012 01:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz