Pokaż nowe posty |
Oznacz wszystkie jako przeczytane |
Szukaj
Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Opady, uprawa ryżu w Azji - dane liczbowe
|
| Autor |
Wiadomość |
adi88
Niemowlę GeoForum
Ilość postów: 2
Reputacja: 0
|
Opady, uprawa ryżu w Azji - dane liczbowe
Witam, piszę pracę licencjacką dotyczącą cyrkulacji monsunowej i wywołanej tym zmianie w uprawie ryżu w Południowej Azji. Potrzebuję danych liczbowych dotyczących opadów i zmian w uprawie ryżu. Chodzi mi o dość szczegółowe liczby, powiedzmy wyniki pomiarów miesięcznych. Najlepiej by było zestawić ze sobą dane z kilku stacji meteorologicznych rozmieszczonych w tym rejonie. Kiedyś natrafiłem na taką wyszukiwarkę danych dot. zjawisk atmosferycznych ale nie mogę jej znaleźć. Może ktoś z was kojarzy tę stronkę albo zna jakieś inne skąd można takie informacje zaczerpnąć?
|
|
| 23-02-2011 22:40 |
|
adi88
Niemowlę GeoForum
Ilość postów: 2
Reputacja: 0
|
RE: Opady, uprawa ryżu w Azji - dane liczbowe
Oo wielkie dzięki  a takie jeszcze małe pytanie, czy to archiwum z danymi było wcześniej dostępne i teraz tylko chwilowo nie ma czy nigdy nie można było takich informacji zdobyć na tej stronce? Pytam, bo pierwszy raz ją widzę. Jakby ktoś jeszcze mógł jakoś pomóc to będę wdzięczny.
|
|
| 24-02-2011 17:58 |
|
noe_83
prof. zw. dr hab. inż. GeoForum

Ilość postów: 1 085
Reputacja: 7
|
RE: Opady, uprawa ryżu w Azji - dane liczbowe
Zależy 
Klikasz na interesujący kraj, np. Bangladesz, klikasz na określone miasto (np. Barisal (#41950) ), po środku masz taką "dyskietke" - klikamy ją, pokazuje się okienko, w którym należy wybrać zakres dat ( i na tym poziomie czasami okres archiwizacji danych jest mały) np. "from 09.03.2000 thru 27.02.2011", klikasz ok i wychodzi coś takiego
http://meteo.infospace.ru/wcarch/cgi/wca...&russian=0
Teraz taka mała uwaga - staraj się brać okres pełnych lat (np. od 1 stycznia roku x do 1 stycznia roku y) co by nie zafałszować obrazu danych (mam nadzieje, że wiesz czemu...  )
Druga sprawa - nie będzie danych dla mniejszych miast i obszarów uprawy ryżu. W związku z powyższym staraj się wybierać większe miasta które są "niedaleko" oraz są w "linii przemieszczającego się monsunu". Chyba wiesz, dlaczego..
Mam nadzieje, że wiesz, co dalej z tymi danymi (z okna przeglądarki) zrobić...
pzdr
"Nic nie przyniesie większej korzyści ludzkiemu zdrowiu oraz nie zwiększy szans na przetrwanie życia na Ziemi w tak dużym stopniu, jak ewolucja w kierunku diety wegetariańskiej."
Albert Einstein
|
|
| 27-02-2011 09:30 |
|