pisk35
Doktor hab. GeoForum
Ilość postów: 1 114
Reputacja: 11
|
Matura z matematyki 2009
wątek założony aby zasięgnąc waszej opini o zagadnieniu widocznym w temacie...co sądzicie o jej poziomie, co was zaskoczyło, zmartwiło, ucieszyło...bo mnie ucieszyło to że dosyć szybko poszło mi udowodnianie
Geomania...niektórych już złapało:D
|
|
| 13-05-2009 16:25 |
|
qmate
Magister GeoForum
Ilość postów: 537
Reputacja: 14
|
RE: Matura z matematyki 2009
A mnie zasmucił jak zwykle fakt zbyt małej ilości minut na rozwiązanie. Nie zdążyłem zrobić jednego zadania z podstawy, z tym trapezem. Ogólnie nie była zbyt trudna podstawa.
1. Funkcja - była prosta.
2. Zadanie tekstowe - proste, gimnazjalista by zrobił.
3. To z funkcją kwadratową też było OK. a) proste b) Ok, chociaż pokićkało mi się czy wierzchołek będzie tu (3;8) czy (3;-8), ale napisałem w końcu (3;8), czyli zbiór wartości (-nieskończoność; 8). c) też proste, bo jak się miało postać kanoniczną to się wymnażało i parametry b i c łatwo się znalazło.
4. Chyba najłatwiejsze były te potęgi, najmniej czasu mi zajęły.
5. Wielomian też był ok, prosty.
6. Nad tym z trygonometrią chwilę musiałem pomyśleć, ale chyba dobrze wymyśliłem.
7. Z ciągiem było łatwe, tyle, że podpunkt c zrobiłem chyba źle, bo z takim zadaniem się chyba nie spotkałem w czasie mojej edukacji.
8. Z tym trapezem nie było chyba trudne, ale brakło mi czasu i oczywiście miejsca - dwa czy trzy razy wpadłem na zły pomysł i skończyło mi się miejsce na pisanie.
9. To z geometrii analitycznej było nadzwyczaj łatwe.
10. Fajne, eleganckie drzewko z prawdopodobieństwa.
11. Też niezłe, a przyznam, ze jeszcze wczoraj robiłem coś z tym związanego z podręcznika i nie umiałem, ale zapytałem się kogoś wczoraj i dzięki temu zrobiłem to dziś.
|
|
| 13-05-2009 16:55 |
|
pl65
Student GeoForum
Ilość postów: 277
Reputacja: 5
|
|
| 13-05-2009 17:07 |
|
pisk35
Doktor hab. GeoForum
Ilość postów: 1 114
Reputacja: 11
|
RE: Matura z matematyki 2009
no to moze cos o swoich maturalnych zmorach...jakie zadania sprawiły wam problemy
bo mnie 1 b (sknociłem), zadanie ze słwanym zkarbcem (coś tam pobazgroliłem ale pewnie 0 pkt) no i trochę pokopałem zadanie z dziedziną logarytmu...tyle wiem bez sprawdzania odpowiedzi i nie zamierzam sie stresować..
Geomania...niektórych już złapało:D
|
|
| 13-05-2009 21:23 |
|