Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mapy w pracy I stopnia
Autor Wiadomość
qmate Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 537
Reputacja: 14
Mapy w pracy I stopnia
Mam pytanie dotyczące mapek, które niewątpliwie muszą pojawić się w pracy I stopnia. Tzn. jak je robicie? Wiem, że nie można chyba brać gotowych, a trzeba wykonać samemu

a) ręcznie: i tu mam pytanie, jak to robiliście, jakoś megadokładnie, z zachowaniem wszelkich zależności i wymiarów, z cyrklem i linijką, a może nie koniecznie z aptekarską dokładnością? A może można po prostu wziąć i odrysować "na oknie pod światłem" gotową mapkę?

b) komputerowo: w jaki sposób, jakimś programem do robienia map (prosty program / zaawansowany) czy jakimś programem graficznym typu GIMP czy co tam macie?
25-04-2008 22:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Einstein ;) Offline
Student GeoForum

Ilość postów: 270
Reputacja: 0

też chętnie poznam odpowiedź Smile

"Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga; Łam, czego rozum nie złamie..."
25-04-2008 22:57
snaakee Offline
Administrator

Ilość postów: 1 558
Reputacja: 4

To oczywiście zależy, jaką mapę potrzebujesz. Ja potrzebowałem tylko mapy powiatu, na której oznaczałem symbolami atrakcje turystyczne w poszczególnych miejscowościach, więc zrobiłem z netu printscreen z jakiejś strony typu mapa Polski i przerabiałem w najbardziej banalnym programie - mspaint.

Osobiście uważam, że tyle wystarczy. Chyba że Cię to interesuje i chciałbyś się nauczyć, bo kiedyś będzie Ci potrzebne. Ja nigdy się w to nie bawilem, więc żadnego programu konkretnego polecić nie mogę.

pozdrawiam,
Geografia - GeoZone.pl
25-04-2008 23:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Shayla Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 132

Można sobie mapę w corelu przerysować, jeśli się ma podkład - choćby w postaci zdjęcia mapy. Tylko trzeba trochę cierpliwości i mocnego wzroku lol Generalnie nas na uczelni jakoś tak procorelowsko nastawili Smile

Trzeba żyć naprawdę,
Żeby oszukać pędzący czas.
Pięknie żyć w zachwycie
Życie zdarza się raz.
26-04-2008 16:19
arrturro Offline
SM Don Arrturro

Ilość postów: 2 240
Reputacja: 8

heh Big Grin tak, jak i nas Smile i szczerze polecam - jeśli chcesz robić mapy na komputerze, a nie miałeś wcześniej do czynienia z czymś podobnym, to wydaje mi się, że corel będzie do tego odpowiedni Wink ewentualnie GIMP (darmowa podróbka corela), choć moim zdaniem corel jest bardziej "na czuja" - przynajmniej dla mnie...
26-04-2008 19:04
sawik Offline
Uczeń GeoForum

Ilość postów: 27

Z tego co mi wiadomo, nigdzie nie ma zapisanego wymogu robienia map samemu. O ile dobrze rozumiem można korzystać z gotowych map (i używać ich jako podkładu do wykonania mapy ilustrującej zjawisko, które chcemy przedstawić).

Ja przynajmniej gdy sam pisałem prace, a było to już dość dawno temu, tak właśnie robiłem. Oczywiście w każdym takim przypadku trzeba podać źródło, z którego pochodzi mapa (podkład).

Zapis z wytycznych dotyczy w moim odczuciu 'fizycznego' wycinania fragmentów innych publikacji (map), gdyż jest to po prostu niszczenie tych publikacji. Ale jeśli ktoś skseruje/zeskanuje/sfotografuje jakis fragment mapy/ilustrację i ją wykorzysta a na dodatek poda źródło, to nie widzę powodu, dla którego ktoś miałby się przyczepić.

Pozdrawiam, sawik
26-04-2008 19:34
arrturro Offline
SM Don Arrturro

Ilość postów: 2 240
Reputacja: 8

Tak, tak, masz sawik rację Wink Można oczywiście wykorzystać gotowe mapy, pamiętając przy tym jednak o tym, że zawsze należy podawać źródło, z których te mapy uzyskaliśmy...Nikt nigdzie nie powiedział/nie napisał (a przynajmniej tak mi się zdaje), że mapy robione własnoręcznie/osobiście mają większą wartość merytoryczną, czy też estetyczną...
26-04-2008 19:44
Shayla Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 132

arrturro napisał(a):heh Big Grin tak, jak i nas Smile i szczerze polecam - jeśli chcesz robić mapy na komputerze, a nie miałeś wcześniej do czynienia z czymś podobnym, to wydaje mi się, że corel będzie do tego odpowiedni Wink ewentualnie GIMP (darmowa podróbka corela), choć moim zdaniem corel jest bardziej "na czuja" - przynajmniej dla mnie...

No i corel ma więcej opcji, przynajmniej na moje niefachowe oko Smile Aczkolwiek nie wiem czy okiełznanie go bez wsparcia kogoś, kto go zna jest łatwe Smile

Trzeba żyć naprawdę,
Żeby oszukać pędzący czas.
Pięknie żyć w zachwycie
Życie zdarza się raz.
26-04-2008 21:18
luca Offline
Nie wiadomo za bardzo co tu robi...

Ilość postów: 2 061
Reputacja: 5

W mojej pracy były malowane ręcznie na białej kalce...
26-04-2008 21:52
carenza Offline
nadużywająca diabła tasmańskiego

Ilość postów: 2 504
Reputacja: 10

ja dołączyłam gotowe z netu podając źródło, a także bawiłam sie przerabianie - w Paincie zaznaczając to co potrzebowałam pokazać. nie zdyskwalifikowali tego lol

[Obrazek: wistpanomwj3.jpg]
"Cóż tam ten tłum dostrzega
Trwający w zachwyceniu
Coś mówi - spróbuj z nimi
Coś mówi - zostań w cieniu."
26-04-2008 22:10
qmate Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 537
Reputacja: 14

Aha, to już wiem. Super, że nie trzeba samemu od podstaw wyrysowywać tych map. Dzięki za zainteresowanie tematem Smile
26-04-2008 22:16
bounty Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 7

arrturro napisał(a):Tak, tak, masz sawik rację Wink Można oczywiście wykorzystać gotowe mapy, pamiętając przy tym jednak o tym, że zawsze należy podawać źródło, z których te mapy uzyskaliśmy...Nikt nigdzie nie powiedział/nie napisał (a przynajmniej tak mi się zdaje), że mapy robione własnoręcznie/osobiście mają większą wartość merytoryczną, czy też estetyczną...

Nikt nie napisał, że własnoręczne mapy są lepsze, ale trzeba przyznać, że ładna ręcznie robiona mapa zrobi większe wrażenie ..to taka wizytówka: 'postarałem się, zależy mi" a zrobienie mapy samemu to nie problem, trzeba tylko niektóre triki opanować. Życzę powodzenia, ja tym razem pracy robić nie muszę.

:* :* :*
27-04-2008 13:52
TomX Offline
Gimnazjalista GeoForum

Ilość postów: 70

Polecam rysować na kalce technicznej - jeśli mam juz jakąś mapę i chce z niej wyciągnąc jakąś konkretną informację (np. mam mapę geomorfologiczną i chce z niej wyciągnąć tylko izohipsy)

Wspin jest ważniejszy!
05-05-2008 19:28
carenza Offline
nadużywająca diabła tasmańskiego

Ilość postów: 2 504
Reputacja: 10

TomX napisał(a):(np. mam mapę geomorfologiczną i chce z niej wyciągnąć tylko izohipsy)

izohipsy to z mapy topograficznej raczej. na geomorfologicznej są zazwyczaj rysowane bladym kolorem, tak by wskazywały tylko orientacyjnie co to za miejsce..

[Obrazek: wistpanomwj3.jpg]
"Cóż tam ten tłum dostrzega
Trwający w zachwyceniu
Coś mówi - spróbuj z nimi
Coś mówi - zostań w cieniu."
05-05-2008 22:37
cinek Offline
Student GeoForum

Ilość postów: 287
Reputacja: 1

też polecam kreślenie ręczne map, niezła frajda Tongue

[Obrazek: atticsiteps9.jpg]
[Obrazek: attic2qz3.jpg]
06-05-2008 13:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 

Skocz do: