Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mapy w pracy I stopnia
Autor Wiadomość
viktoree Offline
Przedszkolak GeoForum

Ilość postów: 23
Reputacja: 0

A ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy można dodawać załączniki poprawione na komputerze, bo jedna taka moja mapa to kserówka i drogi są w jednym kolorze a pasowałoby je jakoś odróżnić ? Smile
21-07-2008 16:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
qmate Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 537
Reputacja: 14

Wydaje mi się, że nawet powinieneś ją poprawić Smile Ktoś już gdzieś pisał, nie pamiętam kto i czy tutaj, ale jeśli coś tam sam dorysujesz itp. to widać, że coś robiłeś.

Jak zobaczyłem w Internecie przykładowe prace to zdziwiło mnie, że są w nich zeskanowane mapy albo takie wzięte np. z Zumi albo GoogleEarth. W regulaminie pisze, że nie wolno wycinać map z innych wydawnictw (nie pisze tam jaką metodą, czy wyciąć tak ręcznie nożyczkami, czy przy użyciu komputera). To trochę niesprawiedliwe, bo na komputer można sobie zeskanować mapę i nic się nie stanie, a ktos kto nie ma komputera i pisze ręcznie i zechce sobie wkleić taką mapkę do swej pracy to łamie regulamin. A przeciez i w jednym i w drugim przypadku to jest użycie gotowej mapy, i o to chodzi. Pozostaje tylko mi powiedzieć, że pewnie takich osób piszących jeszcze ręcznie czy na maszynie, jest ułamek procenta (chyba).

A przy okazji, pytanie do snaakee'ego: kiedy w portalu pojawi się praca arrturro? Chętnie bym przeczytał, zawsze lepiej zobaczyć, jak ktos wcześniej pisał Smile
21-07-2008 19:30
alek$$ Offline
Gimnazjalista GeoForum

Ilość postów: 90

Co do map to robie je ręcznie a potem skanuje i wkejam do dokumentu , zapożyczam tylko 2 mapy jedna to z googleearth a druga z pewnej strony, ze zdjęciami robie podobnie, wiekszość są mojego autorstwa a niektóre zapożyczone.

Pozdrawiam, alek$$
23-07-2008 20:26
sawik Offline
Uczeń GeoForum

Ilość postów: 27

Wydaje mi się, że zapis w regulaminie, który mówi, że nie można wycianać map, ma na celu unieknięcie niszczenia istniejących publikacji/map.

Pozdrawiam, sawik
24-07-2008 00:08
viktoree Offline
Przedszkolak GeoForum

Ilość postów: 23

Pewnie chodzi tu o te wycinane z książek czy atlasów a takie ogólnodostępne z internetu można do woli kopiować i przetwarzać Smile
24-07-2008 10:54
arrturro Offline
SM Don Arrturro

Ilość postów: 2 240
Reputacja: 8

qmate napisał(a):A przy okazji, pytanie do snaakee'ego: kiedy w portalu pojawi się praca arrturro? Chętnie bym przeczytał, zawsze lepiej zobaczyć, jak ktos wcześniej pisał Smile
Zapewne już zauważyłeś, ale poinformuję i innych, którzy może nie wiedzą. Na portalu już jest moja praca Wink nie jest doskonała, z perspektywy czasu wydaje mi się miejscami infantylna, ale dla mnie najważniejsze, że moja własna Big Grin i że dostała 97 punktów Wink
Jeśli komuś w jakiś sposób pomoże, to bardzo się cieszę Smile
27-07-2008 11:20
Myron Offline
Gimnazjalista GeoForum

Ilość postów: 83

Witam.
To cytat ze strony olimpiady.
Cytat:Mapy i inne rysunki wykonane za pomocą komputera mają taką samą wartość jak rysunki wykonane bezpośrednio na papierze (kalce technicznej).

Niedopuszczalne jest wykorzystywanie w pracach map i ilustracji wyciętych z innych publikacji.

Mam problem, gdyż nie do końca rozumiem co znaczy drugi punkt. Czy w mojej pracy mogę zamieścić kserokopie, które udało mi się dostać w Starostwie Powiatowym i GDDKiA? Wg mnie punkt mówi o tym, by nie niszczyć map i atlasów, ale mogę się mylić, dlatego wolę zapytać Was o zdanie.

Pozdrawiam.
05-08-2008 16:13
Creative Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 140

Możesz oczywiścieSmile sam taką kserokopię miałem w swojej pracy, pamiętaj żeby na mapę nanieść coś od siebie tj. pozaznaczać kolorami jakieś obszary, drogi, koleje itp., puste ksero będzie się źle prezentować, powinno ono być jedynie bazą do tego co chcesz przedstawić na danym obszarze Smile

[Obrazek: 1a3d9de171d634404ab49f6e733575c17.1.gif]
05-08-2008 16:17
Myron Offline
Gimnazjalista GeoForum

Rozumiem, dzięki :>
05-08-2008 16:25
carenza Offline
nadużywająca diabła tasmańskiego

Ilość postów: 2 504
Reputacja: 10

pamiętaj o skali, legendzie i .. tytule nad nią :roll: ! !

[Obrazek: wistpanomwj3.jpg]
"Cóż tam ten tłum dostrzega
Trwający w zachwyceniu
Coś mówi - spróbuj z nimi
Coś mówi - zostań w cieniu."
05-08-2008 16:32
Myron Offline
Gimnazjalista GeoForum

Tak, tak o tym pamiętam.
skale planuje zrobić tylko liniową, gdyby zaszła nagła potrzeba zmniejszenia/zwiększenia pracy.
No i jeden plan chyba i tak muszę wykonać samodzielnie, ale jeśli mapy wykonane ręcznie jak i kserokopie są oceniane tak samo, to nie ma sensu nad tym ślęczeć, by oddać to co mapa wykonana komputerowo.
05-08-2008 16:37
qmate Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 537
Reputacja: 14

A ja już dwie mapy sam zrobiłem, chyba łącznie ze trzy dni to rysowałem... heh
05-08-2008 18:51
Myron Offline
Gimnazjalista GeoForum

Ja mam taki problem, że jestem pedantem i zanim coś konkretnego zrobie to wyrzuce 10 kartek. Ogólnie wole kreślić plany od linijki, dokładniejsze, geodezyjne.
05-08-2008 20:41
Odpowiedz 

Skocz do: