Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Komitet rodzicielski
Autor Wiadomość
marcin1991 Offline
Gimnazjalista GeoForum

Ilość postów: 55
Reputacja: 0
Komitet rodzicielski
Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ w internecie nie znalazłem odpowiedzi która by mnie do końca usatysfakcjonowała. Sprawa dotyczy comiesięcznej składki w mojej szkole wynoszącej 10 zł na osobę, czyli po prostu komitet rodzicielski. Wygląda to tak.
Każdy uczeń w każdej klasie jest zobowiązany taką składkę wpłacić, każdego miesiąca. Pieniądze zbiera skarbnik który potem zebrane pieniądze na koniec miesiąca przekazuje pewnym osobom w szkole zajmującymi się finansami placówki. Jeżeli ktoś nie może wpłacać tych pieniędzy bo go na to nie stać musi złożyć na początku roku podanie do dyrekcji w której podaje argumenty dlaczego nie może opłacać ów składek. Dyrekcja podobno ma prawo odrzucić takie podanie, ale jeszcze się to chyba nie zdarzyło. Nikt tak naprawdę z uczniów nie wie na jaki cel idą te pieniądze. Podobno z tych pieniędzy są opłacane: ksero szkolne, dopłaty do studniówki. nagrody na uczniów itd. Tak mówił wychowawca. Ale... Każdorazowo gdy nauczyciele chcą nam coś wydrukować musimy się składać (po złotówce czy tam więcej, w zależności ile materiału nam drukują.Chodzi głównie o różne kserówki na lekcje, teksty, wiersze. Sprawdziany piszemy na własnych kartkach), kwota którą trzeba zapłacić na studniówkę nie została obniżona - szkoła nikogo nie dofinansowała...I moje pytanie jest takie. Czy ja te składki muszę płacić skoro nie składałem żadnej deklaracji, skoro nie są jasne cele na jakie trafią te pieniądze, skoro komitet rodzicielski jest podobno dobrowolny?
Wiszę już 40 zł, ciągle wychowawca zawraca mi głowę że muszę to uregulować, jednak ja tego nie zrobiłem. Wszyscy płacą, nie obchodzi ich na co pójdą te pieniądze. Było nawet tak że nauczyciel w tamtym roku powiedział że jak nie będziemy płacić to nie dostaniemy świadectwa( pomijając osoby zwolnione, te które złożyły podanie). Co w takiej sytuacji zrobić? Jasno powiedzieć, że nie będę płacił bo nie muszę? Proszę o rady.

Ps. Przepraszam za chaotycznie napisany tekst. Mam nadzieję, że będzie zrozumiały.
05-12-2009 15:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
qmate Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 537
Reputacja: 14
RE: Komitet rodzicielski
Niestety w polskich szkołach to norma... komitet rodzicielski nie jest obowiązkowy. Ale szkoły stosują różne chwyty, w moim liceum grożono nie wydaniem świadectwa...

Jak Ci będą jeszcze grozić nie wydaniem świadectwa to możesz udać się na policję (ale po wystawieniu ocen hehe Smile bo robią to oczywiście bezprawnie. Nic nie musisz płacić, to tylko Twoja dobra wola, szkoły powinny uczniom być bardzo wdzięczne, że większość z nich płaci
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-12-2009 15:48 przez qmate. Edit Reason: )
05-12-2009 15:47
marcin1991 Offline
Gimnazjalista GeoForum

A czy jest ten komitet nadal jest nielegalny skoro można złożyć podanie jeśli ktoś nie chce płacić bądź nie może ???
Właśnie gadam z koleżanka i ona powiedziała ze nazywa się to czesnym... Wg. niej szkoła opłaca za to m.in cześć kwoty potrzebnej na zorganizowanie studniówki... Tylko mnie ciekawi jaką część, skoro my płacimy za catering, dekoracje sali, zespól... I na parę wychodzi jak narazie 280 zł
05-12-2009 15:55
kinga_gie Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 144
jeśli sie nie myle to my na komitet płacimy dobrowolnie kto chce i ile chce, raz w roku, a na ksero itp osobno płacimy w tym roku to było 30 zł. A co do studniówki to też wszystko osobno i nic z komitetu nie idzie na nią

"W tej chwili jest 6.502.867.120 ludzi na świecie. Mniej więcej. Ale czasami potrzebujesz tylko jednej z nich." OTH.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-12-2009 16:08 przez kinga_gie. Edit Reason: )
05-12-2009 16:07
qmate Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 537
Reputacja: 14
Komitet generalnie jest legalny! Ale tylko wtedy, jeżeli polega on na tym, że osoby chętne wpłacają pieniądze z własnej nieprzymuszonej woli. Jeśli ktoś zmusza Cię do czegoś, czego zrobić nie chcesz i nie musisz to jest to przestępstwo (czasami z szantażem).

W ogóle śmieszne jest pisanie podania o zwolnienie z opłaty, której i tak nie musisz wnosić.
05-12-2009 16:11
marcin1991 Offline
Gimnazjalista GeoForum

No niestety tak jest u mnie w szkole... I ja nie będę tego płacił, tym bardziej, że nie wiem na co to idzie. Nikt ze szkoły nie zdaje sprawozdania rodzicom na wywiadówkach co zostało kupione bądź na co wydano te pieniądze.
05-12-2009 16:15
Karola3 Offline
Licencjat GeoForum

Ilość postów: 361
Reputacja: 5
Mi to wszyscy mówili, że to obowiązkowe i zwykle płaciłam... Moim zdaniem to jest w ogóle niepotrzebne. Na wszystko i tak płacimy osobno.
05-12-2009 20:04
radek_3131 Offline
Maturzysta GeoForum

Ilość postów: 165
U mnie w liceum wszyscy komitet płacą. Każdy jest świadomy na co idzie. Np. ostatnio do wszystkich pracowni zostały zakupione rzutniki, projektory i komputery. Do tego są prowadzone remonty unowocześniające naszą szkołę.

(05-12-2009 20:04)Karola3 napisał(a):  Na wszystko i tak płacimy osobno.

W mojej szkole nie ma czegoś takiego. No dobra. Raz zapłaciliśmy po 2zł, ponieważ na ksero (to co uczniowie kserują) zostało zużyte w miesiąc 21 rys papieru. Tongue

[Obrazek: u3659y2011v3.gif]
05-12-2009 21:43
eleanorrigby Offline
Przedszkolak GeoForum

Ilość postów: 14
marcin1991 Weź pod uwagę to, że szkoły pozagimnazjalne nie zawsze mogą liczyc na takie dotacje jak podstawówki, czy gimnazja. A pieniądze zawsze jest na co przeznaczyc. Trzeba przecież popłacic rachunki, kupic książki na zakończenie roku za dobre wyniki w nauce, kupic jakis nowy sprzęt, meble, ławki, cokolwiek...! składki są od zawsze, więc nic dziwnego, że suma, którą trzeba zapłacic na studniówkę nie spada. U nas np. są jeszcze dopłaty na wyjazdy do teatru... A jeśli nie chcesz płacic, to złóż podanie, że cie na to nie stac i problem z głowy.
07-12-2009 17:00
radek_3131 Offline
Maturzysta GeoForum

Ilość postów: 165
Zauważcie też, że im "wyższa" szkoła tym komitet rodzicielski większy. confused

[Obrazek: u3659y2011v3.gif]
07-12-2009 17:47
anilana Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 594
Reputacja: 16
Sprawdź statyt swojej szkoły i statut Rady Rodziców. Tam powinno wszystko być - co musisz a co nie, jak sie odwołać itp. Normalnie składka ta nie jest obowiązkowa (chyba że statut stanowi inaczej)
U nas w szkole te pieniądze naprawdę idą na Radę Rodziców, która dopłaca do zakupu pomocy naukowych, książek do biblioteki i na nagrody, dopłaca do remontów itp. Z tym, że u nas każdy wychowawca otrzymuje protokół finansowy na co poszły pieniądze. Uczniowie, których nie stac nie płacą i nie muszą pisać w tym celu żadnych podań. Niestety w klasach maturalnych już prawie nikt nie płaci bo wychodzi z założenia, że zaraz odejdzie więc po co ma płacić? Poszczególne klasy dostają dofinansowanie do wycieczki klasowej w zależności od tego jaki procent uczniów opłacił komitet, z tym że te pieniądze nie trafiają do dyrekcji tylko do Rady Rodziców i to Rada dofinansowuje te różne rzeczy. Jak widać każdy medal ma dwie strony

Pozdrawiam, Anula
18-12-2009 18:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
squirrel_sami Niedostępny
Maturzysta GeoForum

Ilość postów: 202
Hmmm... Dziwne, że musicie płacić 10 zł miesięcznie na radę rodziców. U nas w szkole np. jest stała kwota, która wynosi zawsze 50 zł na rok. Opłatę uiszczamy w sekretariacie i dostajemy pokwitowanie wpłaty. Pieniądze, które wpłacamy przeznaczane są na zakup kredy, książek dla uczniów wzorowych, dotacje do wycieczek, oraz tym podobnych rzeczySmile
18-12-2009 20:44
Odpowiedz 

Skocz do: