Nemojimmy
Uczeń
Ilość postów: 35
Reputacja: 0
|
Jaki model nauki do rozsz.?
Hej
W tym roku zdaję maturę z geografii na poziomie rozszerzonym.
Mój cel to minimum 80%.
Geografii zacząłem się uczyć niestety dopiero od września tego roku,a w szkole mam ją tylko na poziomie podstawowym.Co prawda co tydzień śmigam na kursy sikory w warszawie na których wykładowczyni super tłumaczy,no ale i tak podstawa to praca własna.Poza tym uczę się z vademecum operonu.Jednakze mam pewne wątpliwości.Otóż zakupiłem sobie zbiór Horodeckich.Przejrzałem parę zadań z litosfery której uczę się dosyć dogłębnie i zauważyłem że to co jest w tych zadaniach to jednak nie zawsze to co jest w owym vademecum operonu.Część zadań potrafię zrobić ale jednak na części się blokuje bo brakuje mi trochę podstawy teoretycznej.Chociażby geneza jakiś zjawisk( w vademecum nie wszystkie są wyjaśnione).
Zastanawiam się więc między dwoma wariantami:
a) Uczę się z Vademecum Operonu,opanowuje cały materiał danego działu z niego potem robię te zadania z Horodeckich które umiem,a te które nie umiem to sprawdzam do nich odpowiedzi i w ten sposób się douczam i uzupełniam braki
b)Uczę się z Vademecum+podręcznika pwn do geografii,opanowuje zakres z obydwu książek i dopiero wtedy przystępuje do robienia zadanek
Która z opcji jest lepsza?Czy też może coś innego?
Uważacie krótko rzecz biorąc że lepiej się uczyć z vademecum+robiąc zadanka czy do zadanek podchodzić dopiero jak się jest super nauczonym i traktować je jedynie jako cwiczenie?Czy też może książka z PWN-u tak czy siak dużo mi nie da?
Pozdrawiam!
|
|
16-11-2013 23:19 |
|
Piotrq10
Licealista
Ilość postów: 119
|
RE: Jaki model nauki do rozsz.?
Moim skromnym zdaniem uczenie się od zera z vademecum to głupota. Vademecum jest w porządku jeśli chcesz coś powtórzyć, uzupełnić. Natomiast w Twojej sytuacji nie jest to najlepsze wyjście.
Przede wszystkim pojawiają się problemy ze zrozumieniem danego zjawiska, procesu. W podręcznikach układ treści sprzyja nie tyle zapamiętaniu, co właśnie zrozumieniu (i przy okazji zapamiętaniu ;] ). Poza tym nauka jest - przynajmniej według mnie - przyjemniejsza. No i, jak pewnie sam zauważyłeś, sporo zadań właśnie sprawdza rzeczone "rozumienie", a nie samą wiedzę (takie oczywiście też są). Do tego trzeba dodać fakt, iż zaopatrując się w podręcznik dostajesz dodatkowe źródło informacji, uzupełnienie Vademecum.
Jak się uczyć? Ja zawsze najpierw czytałem ze zrozumieniem podręcznik, potem uzupełniałem go jakimś innym źródłem. Po przerobieniu działu brałem się za zadania i w razie marnego klucza zerkałem po raz wtóry do podręcznika lub repetytorium.
Aha, warto jeszcze zaopatrzyć się w atlas.
|
|
17-11-2013 00:02 |
|
Nemojimmy
Uczeń
|
Podręcznik PWN-u już zamówiłem w sumie przed napisaniem posta,ale chciałem się też trochę upewnić.
Masz rację że nauka jest o wiele przyjemniejsza jak się coś rozumie.W sumie dokładnie te same odczucia miałem czytając Vademecum.W momencie jak był wytłumaczony proces powstawania jakiejś formy to od razu to wchodziło do głowy i się człowiek czuł przyjemnie.No ale niestety to były wyjątki ^ ^
W tej chwili mój plan wygląda następująco
1.Przeczytanie ze zrozumieniem działu w podręczniku
2.Powtórka z vademecum
3.Robienie zadanek,w momencie problemu z zadaniem obczajam klucz i podręcznik
A który atlas polecasz?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2013 00:08 przez Nemojimmy. Edit Reason: )
|
|
17-11-2013 00:07 |
|
Piotrq10
Licealista
|
Atlasy miałem dwa: Demartu i Nowej Ery (do nowej podstawy programowej). Korzystałem praktycznie tylko z Nowej Ery.
|
|
17-11-2013 00:16 |
|
Nemojimmy
Uczeń
|
Ok dzięki wielkie !
Mam jeszcze jedno pytanie.Co sądzisz o podręcznikach z Operonu i Skrzypczaka? Są one lepsze od tych z PWN-u?
|
|
17-11-2013 00:24 |
|
Piotrq10
Licealista
|
Jeżeli mówisz o tym starym Operonie, niebieskim, to raczej bym sobie darował - chyba najgorszy podręcznik na rynku. Skrzypczak jest całkiem sympatyczny, ale raczej nie na maturę (Olimpiada i inne bajery).
Czerwona, dwutomowa seria PWN-u, którą teraz można pewnie za grosze dostać jest IMHO najlepsza. Szczególnie godny polecenia jest drugi tom, społeczno-ekonomiczna. To w połączeniu z Vademecum Operonu może dać całkiem zadowalający efekt. Jeśli przy okazji mógłbyś dostać 1 tom z serii WSiP-u do rozszerzenia (zielona okładka), to warto się zastanowić, bo litosferę ma zrobioną zacnie - oczywiście płacąc max 5zł. Po prostu czyta się jak dobrą książkę
|
|
17-11-2013 00:45 |
|
Nemojimmy
Uczeń
|
|
|
17-11-2013 10:52 |
|
Piotrq10
Licealista
|
Tak, aczkolwiek większość informacji się powtórzy w PWN-ie więc to kwestia Twojej decyzji, czy warto.
Czy ta książka, którą kupiłeś miała taką informację na okładce "wydanie zmienione"?
|
|
17-11-2013 13:13 |
|
Nemojimmy
Uczeń
|
|
|
17-11-2013 14:29 |
|
Piotrq10
Licealista
|
To jest druga seria PWN-u (3-tomowa z wydzieloną geografią Polski). IMHO jest za prosta na rozszerzenie (ma za mało informacji), ale przy korzystaniu z innych źródeł powinno być ok.
|
|
17-11-2013 20:41 |
|
Nemojimmy
Uczeń
|
Hmm czyli która jest wg. ciebie ta dobra? Możesz podesłać link?
|
|
18-11-2013 17:15 |
|
qmate
Student
Ilość postów: 625
Reputacja: 19
|
Seria z PWN o której pisał Piotrq10 to dwie książki, które mają tytuły dosłownie: "Geografia fizyczna" i "Geografia społeczno-ekonomiczna", Wydawnictwo Szkolne PWN, czerwone okładki
Natomiast seria "Geografia na czasie", też z WSZPWN, jest zbyt uproszczona
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-2013 19:52 przez qmate. Edit Reason: N/A)
|
|
18-11-2013 19:51 |
|
Nemojimmy
Uczeń
|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-2013 20:27 przez Nemojimmy. Edit Reason: )
|
|
18-11-2013 20:23 |
|
Piotrq10
Licealista
|
Zdecydowanie to drugie, z napisem "wydanie zmienione". Poszukaj, może ktoś komplet sprzedaje (fizyczna + społeczno-ekonomiczna), to wyjdzie Ci taniej!
|
|
18-11-2013 21:12 |
|
Nemojimmy
Uczeń
|
Jasne poszukam.
Jeszcze raz dzięki wam za pomoc,szkoda tylko że od razu się nie spytałem która dokładnie z PWN-u
|
|
18-11-2013 22:07 |
|