Pokaż nowe posty |
Oznacz wszystkie jako przeczytane |
Szukaj
Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
geografia z oficyną wydawniczą ?
|
| Autor |
Wiadomość |
etopiryna
Niemowlę GeoForum
Ilość postów: 4
Reputacja: 0
|
geografia z oficyną wydawniczą ?
Witam, chyba pora brać się do roboty bo do matury zostało już niespełna 5 miesięcy. Jak pewnie się domyślacie mam zamiar zdawać geografię (dodam, że rozszerzoną). Mam zamiar zakupić zbiór zadań z geografii http://nowamatura.edu.pl/index.php?id=ksiazki_geografia
I tutaj rodzi się moje pytanie czy ktoś miał doczynienia z tym zbiorem ? (Widziałem na tym forum jedną przychylną informację na temat tego zbioru, ale chce poznać opinie innych)
A może ktoś miał doczynienia z innymi książkami z tego wydawnictwa ?
|
|
| 02-01-2012 17:32 |
|
dani3131
Magister GeoForum
Ilość postów: 693
Reputacja: 3
|
RE: geografia z oficyną wydawniczą ?
no ale po co kupować książkę z zadaniami które są ogólnie dostępne za darmo?
Puchar Świata w Rugby - Nowa Zelandia 2011
|
|
| 02-01-2012 17:35 |
|
etopiryna
Niemowlę GeoForum
|
Ale tutaj mam pełno zadanek maturalnych w jednym miejscu z odpowiedziami. A tak musze szukać po wielu ksiazkach. Zresztą dla mnie jest to dobry sposób na naukę bo robiąc zadania bardziej sobie utrwalę wiedzę niż czytając.
A zresztą w pierwszym tomie są mapki z zadaniami a takowych nigdzie nie widziałem.
|
|
| 02-01-2012 17:42 |
|
dani3131
Magister GeoForum
Ilość postów: 693
Reputacja: 3
|
Tylko, że arkusze maturalne każdy może pobrać z witryny CKE, klucze odpowiedzi też. Zajmie mu to góra 10 minut. Jak dla mnie dużo lepszą inwestycją byłby maturalny zbiór OPERON-u albo 750-tka (autorstwa Pawła Włada). Ponoć (tu muszę polegać jedynie na słowach mojej dawnej nauczycielki) dobrze opracowany jest zbiór z Akademii Maturalnej PWN.
Mapki z zadaniami znajdziesz w każdym porządnym zbiorze zadań.
Jeżeli szczególnie przypadły Ci do gustu to polecam Ćwiczenia z mapą autorstwa Barbary Lenartowicz
Puchar Świata w Rugby - Nowa Zelandia 2011
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2012 17:59 przez dani3131. Edit Reason: )
|
|
| 02-01-2012 17:55 |
|
etopiryna
Niemowlę GeoForum
|
ale w tym zbiorze ponoć nie tylko są zadania z arkuszy ale i sporo autorskich. Co do OPERON-u to nie jestem do niego przekonany bo wiele starszych kumpli miało i nie byli z niego zadowoleni.
A swoją drogą na innych forach bardzo chwalą książki z chemii i biologii D. Witowskiego (a jest to to samo wydawnictwo) a więc może coś w tym jest
A orientujesz się ile mapek jest do przerobienia w tym zbiorze B. Lenartowicz ? I czy w ogóle są mapki w formacie a4 ? czy inaczej to wygląda ?
|
|
| 02-01-2012 18:39 |
|
Piotrq10
Gimnazjalista GeoForum
Ilość postów: 64
|
Mam w domu zbiór Lenartowicz oraz "Geografia.Ćwiczenia i testy" J.Kop,M.Kucharskiej. Oba mogę zdecydowanie polecić. Co do ilości map u Baśki, to są 4 załączniki (turystyczne i topograficzne) + dziesiątki mniejszych na 130 stronach zbioru (oczywiście są jeszcze schematy etc.). To są chyba 2 najpopularniejsze zbiory.
Wracając do Witowskiego, to sam mam chrapkę na te zbiory. Muszę sprawdzić jaką część tych zadań stanowią autorskie, bo jeżeli dominują te z poprzednich egzaminów, to nie widzę sensu wydawania takich pieniędzy.
Pozdrawiam!
|
|
| 02-01-2012 19:35 |
|
mrololl
Niemowlę GeoForum
Ilość postów: 6
|
Siema! Ja mam te zbiory  Zresztą już o nich pisałem chyba nawet z kolegą wyżej w oddzielnym wątku.
Co do książki, to nie moge powiedzieć na jej temat nic złego, jak dla mnie jest świetna ! A zbiory pana Włada mogą się schować  Przerobiłem już całą pierwszą część i jestem w drugim rozdziale drugiej części.
Zadania autorskie stanowią ok 60%. A co do mapek to jest tam 15 mapek w formacie A4 a do nich około 160 zadań.
|
|
| 02-01-2012 19:52 |
|
bartek_s1992
Student GeoForum
Ilość postów: 250
|
@mrololl jakiego autora jest ta książka którą przerabiasz obecnie ?
|
|
| 03-01-2012 22:03 |
|
mrololl
Niemowlę GeoForum
Ilość postów: 6
|
Beata i Dariusz Horodeccy, wydawnictwo Oficyna wydawnicza Nowa Matura.
|
|
| 03-01-2012 23:24 |
|
etopiryna
Niemowlę GeoForum
|
Książki zamówione  jak dojdą i zacznę przerabiać to dam znać czy było warto ;p
|
|
| 04-01-2012 21:50 |
|
Gabi101010
Przedszkolak GeoForum
Ilość postów: 10
|
Hej, wymieniony przez Ciebie zbiór zadań jest dobry ze względu na dołączone mapy topograficzne. Generalnie ze zbiorami jest tak, że należy kupić książki w rozsądnej ilości, aby później nie kurzyły się na biurku dlatego, że nie zdążyło się do nich zajrzeć  Lepiej zainwestować w jeden porządny zbiór, a jak przerobisz wszystkie zadania możesz pomyśleć o następnych pozycjach
Matura z angielskiego
|
|
| 21-02-2012 23:17 |
|