Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
gegra wysokość górowania słońca zadania
Autor Wiadomość
slodziak1212 Offline
Nieobecny

Ilość postów: 6
Reputacja: 0
gegra wysokość górowania słońca zadania
proszę o pomoc
a zadania są pod adresem http://wrzucacz.pl/file/7841298736956
z góry dziękuję
26-02-2011 18:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
fabcos Offline
Gimnazjalista

Ilość postów: 78
Reputacja: 0
RE: gegra wysokość górowania słońca zadania
Na początku wspomnę, że pierwszy raz robię takie zadania, najczęściej to było dla 4 charakterystycznych dni w roku. Tongue

Jak zrozumiałem, to wymagają od nas policzenia deklinacji(?), co będzie jakimś krokiem ku rozwiązaniu.
więc mamy dane h=17*56' dla żeglarza.
później jest wspomniane, że tego dnia w Warszawie, dla której fi=52*15'N, Słońce górowało h=57*45'.

I teraz trochę logicznego myślenia. Słońce tego dnia znajduje się, gdzieś pomiędzy równikiem a Zwrotnikiem Raka. Można sobie wyobrazić roczną wędrówkę Słońca, w tym okresie "idzie do nas".
Więc ta wartość, którą uwzględniamy dla przesileń, będzie jakaś pośrednia i dodatnia, więc wychodzi wzór:

h = 90* - fi + x
za x przyjmujemy tą wartość

i wychodzi dla W-wy
57*45' = 90* - 52*15' + x
x = 20*
więc już wiemy, że Słońce w tym dniu góruje pod kątem prostym gdzieś chyba pomiędzy Sudanem, a Egiptem.

Mamy dane h=17*56' dla żeglarza. Zauważamy, że żeglarz widzi Słońce po północnej stronie nieba, więc mamy pewność, że jest na półkuli południowej. Mały kąt pozwala nam to stwierdzić, byłoby inaczej, gdyby świecił pod kątem np. 80*, bo wtedy mógłby być "nad równikiem".

Wracając do zadania:
h=17*56' = 90* - fi - x
17*56' = 90* - fi - 20*
(Dajemy minus ponieważ obserwator i Słońce są na różnych półkulach.)

I wychodzi na to, że koleś znajduje się na fi= 52*04'S.
Mam nadzieję, że dobrze.

Kolejne, niżej:

Po przeczytaniu pierwszej części zdania możemy stwierdzić, że opierając się tylko na tych informacjach moglibyśmy wskazać dwa miejsca na Ziemi, spełniające to założenie, byłoby to gdzieś na Bałkanach albo ledwo za równikiem na półkuli południowej (a Słońce świeci akurat nad Zwrotnikiem Raka).
Ale czytając dalej zadania musimy jedną odpowiedź wykluczyć. I nie wiem, jak to by chciał autor, ale chyba można jakoś słownie wytłumaczyć, że opcja z miejscem "koło równika" odpada, ponieważ Słońce 10 listopada znajduje się pomiędzy równikiem na Zwrotnikiem Koziorożca, a dla każdego miejsca od Zwrotnika R. do Zwrotnika K. jest h>43*33, bo -> od Zwrotnika R. do Zwronika K. jest 46*27', więc gdy podstawimy tę wartość we wzorze wyjdzie nam 43*33'.
Dlatego liczymy tylko dla miejsca gdzieś na Bałkanach (oczywiście to może być gdziekolwiek w prawo lub w lewo xD, ale ja się Bałkan uczepiłem Tongue).
h = 90* - fi + 23*27'
66*23' = 90* - fi + 23*27'
fi = 90* - 42*56'
fi = 47*04' N
oczy mnie bolą od czytania tego 16 po lewej stronie, ale to po prawej stronie rozszyfrowałem.

Na początek najlepiej sobie poukładać te miejsca w zależności od tego, jak blisko Zwrotnika Raka się znajdują (23*27'N), więc tak może:

BIEGUN PN |KOŁO PODB. PN|.....| Z.R. | RÓWNIK | Z.K.|.....|KOŁO PODB. PD| BIEGUN PD
.....................c)............... b)....a).........e)........d).................f)..................

No i Słońce mamy nad Z.R., więc wszystko na północ tj b) i c) będzie miało cień po północnej stronie, a wszystko na południe, tj. e), d), f) po południowej stronie, więc:

rysunek A to będzie e)
rysunek B -> b)
rysunek C -> a)
rysunek D -> d)
rysunek E -> c)

więc zostało f), to jest Antarktyda - 66*33'S. w ten dzień Słońce tam pada pod kątem.... 0*, więc Big Grin

zadanie 17. naprawdę nie jest trudne, podpowiem tylko, żeby to chyba jest mapka o odwzorowaniu azymutalnym normalnym, więc polecam w google zaznajomić się z takimi Tongue
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2011 19:28 przez fabcos. Edit Reason: )
27-02-2011 19:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 

Otrzymałeś odpowiedź na swoje pytanie? Nie zapomnij podziękować :). Wystaw ocenę w gwiazdkach!