Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Etap I >Prace<
Autor Wiadomość
...ASIA... Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 8
Reputacja: 0
Etap I >Prace<
Jak stoicie z pracą do pierwszego etapu, ile macie napisane? Jest ktoś kto już wszystko skończył? Ja szczerze jeszcze nic nie mam. Wybrałam temat A.

Buziaczki, ...ASIA...
24-08-2006 13:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Krzycza Offline
Uczeń GeoForum

Ilość postów: 44

Właśnie, ja niby mam już kilka stron, ale czas wakacyjny traktuje bardziej jako okres zbierania informacji. Podobnie zrobiłem w zeszłym roku i efekt był dobry.

W cziom siła, brat?
30-08-2006 16:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
...ASIA... Offline
Niemowlę GeoForum

A jaki temat wybrales? Ja biore pierwszy raz udzial w tej Olimpiadzie i nie wiem jak to jest. Wydawalo mi sie,ze latwo bedzie napisac taka prace,ale jak zaczelam sie do tego zabierac, to juz nie bylo mi tak fajnie. Zalamalam sie,ze tyle roboty przede mna. A tak w ogole,to z jakiego wojewodztwa jestes?

Buziaczki, ...ASIA...
30-08-2006 18:53
Krzycza Offline
Uczeń GeoForum

Ja próbuję w temacie nautologicznym. Tyle że mieszkając w Warszawie jest pewne utrudnienie w zbieraniu informacji. Więc na przyszły rok raczej wybiorę temat niemorski wink

Asiu, pierwszy etap to jeszcze nie jest podobno trudny, najgorszy jest ten ustny na II. Ale w końcu jak się uczysz, to przejdziesz Smile W końcu ta olimpiada dla takich jest...

P.S. Dla mnie jest trochę dyskryminujące, że będąc mieszkańcem dużego miasta(podobna sytuacja tyczy się zapewne Krakowian, Łodzian, Wrocławian itd.) nigdy nie mam tematu, który mi pasuje bez wyjeżdżania kilkadziesiąt kilometrów za miasto. Albo łąki w gminie albo drogi(ciekawe: opracowanie o wszystkich drogach w Warszawie wink ) . Więc z braku laku w tym roku wybrałem nautologię, ale zazdroszczę mieszkańcom mniejszych miast i wsi. Przynajmniej pod tym względem wink

W cziom siła, brat?
31-08-2006 11:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
...ASIA... Offline
Niemowlę GeoForum

To rzeczywiście masz dużo trudności. Podziwiam Cię za to,że mimo tego starasz się. Smile Z pewnością "namiętnie" interesujesz się geogrfią. Smile

Ja się boję o pracę, bo wydaje mi się, że wybrałam za duże obszary do charakteryzowania. (po kilka tys. ha)
A poza tym w temacie jest wyraźnie napisane,że trzeba wybrać powierzchnie rzędu kilku km2. Nie wiem czy mam zmienić temat czy powierzchnie. cry Ojj, ciężko...

Buziaczki, ...ASIA...
31-08-2006 12:22
draco Offline
Licencjat GeoForum

Ilość postów: 346

Ad Krzycza: Jedna z najlepszych prac na temat dróg została napisana o jednej z dzielnic Warszawy, a więc można.
Ad Asia: Ograniczenie powierzchni na swój sens i lepiej go nie łamać, bo za to sprawdzajacy obetną dużo punktów.

Koło Młodych Geografów Oddziału Olimpijskiego Polskiego Towarzystwa Geograficznego
31-08-2006 12:37
Jendrulla Offline
Moderator

Ilość postów: 380

Ile stron olimpiady planujecie napisać?? Ja mam 22 strony ze zdjęciami. Z odstępem co dwa wiersze i pisane 14. Chyba to za mało Sad Ile stron jest tak w sam raz?? A piszę temat C

Pozdrawiam, Jendrulla
31-08-2006 17:11
...ASIA... Offline
Niemowlę GeoForum

No to teraz wszystko do nowa. Muszę wybrać inne tereny lub temat. Chyba się załamię... cry

Buziaczki, ...ASIA...
31-08-2006 21:06
Krzycza Offline
Uczeń GeoForum

Asiu, a nie lepiej byłoby Ci zmienić się na jeden z regionów tego obszaru leśnego? Nie przejmuj się i zrób od nowa, ja sobie myślę, że mimo wszystko, czy dobrze idzie, czy nie, to trzeba starać się do końca Smile Będę trzymać kciuki wink

Draco, na pewno można było napisać, można tak samo mieszkając w centrum W-wy napisac o łąkach, ale ja chciałem jedynie zasygnalizowac, że jest trudniej. Dzielnica w Warszawie, to nie to samo co małe miasteczko. Mnie nawet moja nauczycielka zdecydowanie zniechęcała do tego tematu o drogach mówiąc, że w Warszawie jest to bardzo trudne. Powiedziała, że albo mogę zdecydować się na wynajęcie kwatery gdzieś w mniejszej miejscowości i zebrac informacje albo najprościej wybrac coś innego. Wybrałem to drugie. Ja naprawdę chciałbym kiedyś móc napisać coś Warszawie, ale jest to trudne. Liczę więc w przyszłym roku na "miejski" temat. Zresztą nie tylko ja.

W cziom siła, brat?
01-09-2006 19:51
tambourine_man Offline
Gimnazjalista GeoForum

Ilość postów: 79

Asia: masz jeszcze półtora miesiąca, a przez ten czas można zrobić naprawdę dużo (naprawdę Smile ), tak więc załamywanie się jest jak najbardziej niewskazane.

Krzycza: jak w przypadku łąk różnica między miastem a nie-miastem jest znacząca (chociaż i na Pradze Północ znalazłoby się parę łąk Wink ), tak w przypadku dróg praktycznie żadna. Poza tym zawsze jeśli się mieszka w Warszawie można porównać np. dolinę Wisły z tarasem wyższym, itp. - daje się świetnie porównać. Nawet granicę łatwo wyznaczyć.
01-09-2006 20:16
...ASIA... Offline
Niemowlę GeoForum

Dziękuję wszystkim za wsparcie. Smile Taka kobietka ze mnie... szybko popadam w rozpacz. Ale dam radę! Big Grin

Buziaczki, ...ASIA...
01-09-2006 20:44
...ASIA... Offline
Niemowlę GeoForum

Teraz pozostało mi przemyśleć, czy wybrać temat B czy poprostu zmienić obszary w temacie A. Fajnie byłoby się dostać do drugiego etapu... Smile

Buziaczki, ...ASIA...
01-09-2006 21:00
scitenmark Offline
Student GeoForum

Ilość postów: 290

I etap najgorszy...... brrrr....... jak ja go nienawidzę Big Grin
a w drugim mialem farta rok temu, bo dostalem sie do finalu jako ostatnia osoba w Polsce Tongue

ale teraz najtrudniej bedzie z 1szym etapem...

spedzilem ponad 20 godzin na przepisywaniu opisu taksacyjnego moego wybranego lasu do excela. masakra. mój las ma 115 obrębów, czyli wypelnilem 115 linijek danych. mial, bo okzalao sie, ze las ma tylko 2,65 km kwadratowych... ale sie wkurzylem... a tak ladnie wytyczylem granice Sad po dodaniu ponad 20 obrebow mam 2,985 km kw. Big Grin w tym 5 ha jest dolozonych "sztucznie". ale jak dodam jeszcze drogi i rowy, to bede mogl odjac te sztucznie doprawione 5 ha. i bede miec 3,05 km kw. i bedzie gites. teraz tylko czeka mnie przeprowadzka, nowa szkola, szukanie stancji i jezdzenie po lesie. mam nadzieje ze bedzie fajnie-w moim lesie sa bunkry, maliny, bagna, torfy, jezioro, lesniczowka, pola i mrowisko. chyba sie dzis tam wybiore nawet Big Grin w koncu to tylko 15 km (...).

Pozdro, scitenmark :D
02-09-2006 02:03
...ASIA... Offline
Niemowlę GeoForum

Mnie również wydaje się,że etap pierwszy jest najtrudniejszy i trzeba się najbardziej do niego przyłożyć, bo w końcu, to od tego jak napiszemy pracę zależą nasze dalsze losy w Olimpiadzie.

Scitenmark: Widzę,że ciekawy lasek Ci się trafił. Skoro są bunkry, to będziesz mógł napisać coś ciekawego o historii tego miejsca... A poza tym to udała się wycieczka? wink Dużo masz już napisane?

Buziaczki, ...ASIA...
02-09-2006 22:39
draco Offline
Licencjat GeoForum

Ilość postów: 346

tambourine_man napisał(a):w przypadku łąk różnica między miastem a nie-miastem jest znacząca (chociaż i na Pradze Północ znalazłoby się parę łąk Wink )
Zajrzyjcie sobie do danych GUS. W każdej dzielnicy Warszawy są łaki i pastwiska. Szkoda, że nikt nie pisał o Śródmieściu, Ochocie lub Żoliborzu, bo wyszłaby z tego super praca.

Koło Młodych Geografów Oddziału Olimpijskiego Polskiego Towarzystwa Geograficznego
03-09-2006 22:59
Odpowiedz