edo_90
Niemowlę GeoForum
Ilość postów: 2
Reputacja: 0
|
Elementy powtarzające się na maturze z geo
Witam, są jakieś elementy, działy, które powtarzają się co roku na maturze? I można liczyć, że w 100% się pojawią? Jeżeli tak to jakie.
Pozdrawiam
|
|
| 18-04-2009 15:03 |
|
qmate
Magister GeoForum
Ilość postów: 537
Reputacja: 14
|
RE: Elementy powtarzające się na maturze z geo
Sprecyzuj jaki poziom.
Na podstawie: na pewno będzie skala  Bardzo często są typy jezior. Czasem są pytania, w których każą opisać walory turystyczne obszaru przedstawionego na załączonej mapce.
Na rozszerzeniu prawie zawsze są jakieś mapki przedstawiające ryft, strefę subdukcji, rowy oceaniczne, płyty kontynentalne. Na rozszerzeniu czasem pojawiają się zadania z górowania Słońca i zróżnicowania czasu. Często są okresy geologiczne i należy dopasować powstałe w nich surowce mineralne. Już dwa razy widziałem identyczne pytanie o kierunki wiatrów w wyżach i niżach na półkulach i siłę coriolisa. Często są typy rolnictwa (intensywne i ekstensywne). Praktycznie zawsze jest jakiś ciąg przyczynowo-skutkowy dotyczący degradacji środowiska. Mogą pojawić się fotki, na których trzeba będzie rozpoznać jakiś znany obiekt turystyczny.
|
|
| 18-04-2009 15:56 |
|
pisk35
Doktor hab. GeoForum
Ilość postów: 1 114
Reputacja: 11
|
masz jak w banku że bedzie zadanie w którym bedziesz musiała wyciągnąć wnioski, konsekwencje - czyli przemysł, rolnictwo usługi, ochrona środowiska itp
Geomania...niektórych już złapało:D
|
|
| 18-04-2009 17:25 |
|
edo_90
Niemowlę GeoForum
Ilość postów: 2
|
chodziło mi o poziom podstawowy. Hehe ze skalą trafiłeś  coś jeszcze?
|
|
| 19-04-2009 16:52 |
|
pisk35
Doktor hab. GeoForum
Ilość postów: 1 114
Reputacja: 11
|
coś z geologi i oczywiście z fizycznej - moze byc jakiś proces lub nawet zadanka dotyczace krain geograficznych lub nawet znajomosci nazw polskich rzek - ostatnio było
Geomania...niektórych już złapało:D
|
|
| 19-04-2009 17:28 |
|
ryni
Przedszkolak GeoForum
Ilość postów: 20
|
MAPA - skala, różnice wysokości (poziomice), różnice czasu, obiekty turystyczne...
Apropo obiektów, było na którejś maturze (już nie pamiętam czy oficjalnej czy próbnej) wypisanie punktu do którego dojdzie turysta idąc danym szlakiem. Było to Schronisko PTTK "Chatka Puchatka"- jeżeli ktoś nie napisał, że jest to <b>schornisko</b>, nie miał zaliczonego zadania. -Trzeba więc uważać na takie "kruczki"
Zawsze są ciągi przyczyna-skutek, albo podanie konsekwencji lub przyczyn danego zjawiska. Ewentualnie podanie naszych pomysłów w dziedzinie jakiegoś tematu (np. ochrona środowiska, różnego rodzaju erozje itp.)
Pozdrawiam, ryni
|
|
| 19-04-2009 21:20 |
|
Xaoph
Niemowlę GeoForum
Ilość postów: 1
|
A moglibyście również napisać, co zazwyczaj powtarza się na rozszerzeniu? Nie mam nikogo kto udzieliłby mi takich informacji a na pewno będą przydatne. Z góry dzięki.
|
|
| 22-04-2009 14:06 |
|
wojtek90059
Przedszkolak GeoForum
Ilość postów: 18
|
Podbijam  Jak tam wam idzie?
|
|
| 22-04-2009 19:47 |
|
anilana
Magister GeoForum
Ilość postów: 594
Reputacja: 16
|
Jest kilka działów, z których jak dotąd pytań było najwięcej (bez sprecyzowania poziomu). Zdecydowanie demografia w tym gł. piramida ludności Polski i fazy przyrostu naturalnego (poziom podst. i czasem rozszerzony); grupy i rodziny językowe oraz wyznania w poszczególnych państwach (poziom rozszerzony). Od początku matur (wszelakich próbnych i normalnych) zadań z demografii doliczyłam sie ok 108. Równie popularnym działem była atmosfera (87 zadań), środowisko naturalne i jego ochrona (w tym związki przyczynowo-skutkowe) - 85 zadań; Z reszty działów było od 40-60 zadań. Najmniej popularne dotąd były handel i usługi oraz komunikacja i łączność oraz urbanizacja ale wcale nie jest powiedziane że ich nie bedzie. Ostatnio coraz bardziej widać różnice między poziomami. Na arkuszu rozszerzonym pojawiają sie najtrudniejsze (zdaniem uczniów) elementy poszczególnych działów w tym te zagadnienia, których nie przerabia się w ogóle na podstawie np metody badania wieku skał, analiza profili geologicznych, szczególowo mapa geologiczna Polski wraz z wiekiem i rozmieszczeniem względem krain tektonicznych i geograficznych surowców mineralnych, ruchy endogeniczne (np izostazja, epejrogeneza, orogeniczne), znajomość mapy fizycznej (opis krainy geograficznej i co to jest), opisy konfliktów zbrojnych (rozpoznawanie), geografia medyczna i wyborcza, rozpoznawanie stref klimnatyczno-glebowo-roślinnych, tabele dotyczące czynników egzogenicznych (i podstawa i rozszerzenie) - czynnik-proces-forma. Gdybym miała kogoś dobić dodałabym zlodowacenia Polski, rysunki dotyczące drogi Słońca nad horyzontem w różnych szerokościach geograficznych w poszczególnych porach roku, zadania z czasu i kąta padania promieni słonecznych; przeliczanie wszelkich jednostek (hektary, kwintale, decytony itp), rozpoznwanie atrakcji turystycznych z Polski i świata na podstawie zdjęć itp. Można tak pisac i pisać. Mam nadzieje że nikogo nie dobiłam
Pozdrawiam, Anula
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2009 23:42 przez anilana. Edit Reason: )
|
|
| 22-04-2009 23:35 |
|
wojtek90059
Przedszkolak GeoForum
|
Mnie troszku  Ja ogólnie liczę na 70 % przynajmniej, ale nie wiem czy moja wiedza na to pozwala, bo geografii tak szczerze zacząłem się uczyć od stycznia, ale średnio to tak 1,5 h dziennie, więc bez wysiłku wielkiego. Bardzo dobry pomysł z założeniem tego wątku, muszę przysiąść i nauczyć się dokładnie tego wszystkiego co tu zostało przytoczone  A inni to na ile proc się czują?
|
|
| 24-04-2009 10:37 |
|
wojtek90059
Przedszkolak GeoForum
|
A o jakich doświadczeniach mówisz?
|
|
| 25-04-2009 10:55 |
|
Paweł D
Gimnazjalista GeoForum
Ilość postów: 91
Reputacja: 1
|
Analizując arkusze egzaminacyjne z poprzednich lat, można dostrzec pewną prawidłowość w powtarzaniu się zadań wymagających wiedzy z zakresu rozpoznawania,charakterystyki, wystepowania i nazewnictwa okręgów przemysłowych zarówno Polski jak i Świata.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-04-2009 13:52 przez Paweł D. Edit Reason: )
|
|
| 26-04-2009 13:51 |
|
malgoszta
Doktor GeoForum
Ilość postów: 798
Reputacja: 22
|
to racja. radzę na dzień - dwa przed maturą z geografii przysiąść i jeszcze raz powtórzyć okręgi przemysłowe i surowcowe Polski i świata. pytania często nie wymagają dokładnej nazwy okręgu ale mniej więcej trzeba wiedzieć gdzie co jak, z czego słynny jest jakiś region. szczególnie często spotkałam się z pytaniami o ropę naftową i gaz ziemny.
"Cokolwiek robisz, staraj się mieć powód." Forrest Gump
|
|
| 26-04-2009 18:02 |
|