Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elementy powtarzające się na maturze z geo
Autor Wiadomość
vipepol Offline
Student GeoForum

Ilość postów: 272
Reputacja: 2
RE: Elementy powtarzające się na maturze z geo
(05-05-2009 20:16)sebastian1212 napisał(a):  mam nadzieje, że takich szczegółów na maturze nie będzieSad

zdajesz rozszerzoną czy podstawę?
05-05-2009 20:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
malgoszta Offline
Doktor GeoForum

Ilość postów: 798
Reputacja: 22
niee, wystarczy że podasz że to węzeł komunikacyjny, ale warto zabłysnąć taką wiedząSmile

"Cokolwiek robisz, staraj się mieć powód." Forrest Gump
05-05-2009 20:59
sebastian1212 Offline
Uczeń GeoForum

Ilość postów: 43
Reputacja: 0
rozszerzony. a czy to ma znaczenie? pierwszy raz się spotykam z tak dokładnym podziałem surowców importowanych do Polski. Sądzę, że nie tylko ja.

ps.mam pytanie na temat wulkanów a dokładnie katastrof jakie tworzą: jakie wydarzenia historyczne ( wezuwiusz etc.) powinno się znac?
Pax
S.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2009 21:06 przez sebastian1212. Edit Reason: )
05-05-2009 21:01
malgoszta Offline
Doktor GeoForum

no to jest dość ważny przykład, tłumaczący budowę zakładów chemicznych w Policach (takie pytanie pojawia się czasem w testach z gospodarki Polski). dlatego warto to zapamiętać. nikt przecież nie wymieni wszystkich eksporterów i importerów Polski wraz z towaramiSmile

05-05-2009 21:05
vipepol Offline
Student GeoForum

Wydaje mi się, ze taka wiedza aż nie jest potrzebna, jednakowoż Maroko jest dla nas głównym eksporterem, po drugie są one w dużej mierze wykorzystywane przez zakłady chemiczne w Policach, położone nieopodal Szczecina
oo właśnie się powtórzyłem małgoszato ;-)
(05-05-2009 21:01)sebastian1212 napisał(a):  rozszerzony. a czy to ma znaczenie? pierwszy raz się spotykam z tak dokładnym podziałem surowców importowanych do Polski. Sądzę, że nie tylko ja.

ps.mam pytanie na temat wulkanów a dokładnie katastrof jakie tworzą: jakie wydarzenia historyczne ( wezuwiusz etc.) powinno się znac?
Pax
S.

na próbnej był Carcatau
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2009 21:09 przez vipepol. Edit Reason: )
05-05-2009 21:08
malgoszta Offline
Doktor GeoForum

ach vipe, uwielbiam słowo "jednakowoż":D

05-05-2009 21:09
sebastian1212 Offline
Uczeń GeoForum

jak ja ciesze się, że trafiłem na to forum! bez was miałbym wiele braków!

porcja kolejnych trudnych pytań lub problemów :

jak stoicie z przełomami rzecznymi? nigdy się nie pojawiły ale czy opanowaliście je?
z jaka dokładnoscią zagłębialiście sie w rodzaje chmur etc. co z tych zagadnień jest przydatne?

moga się pojawic do zwierzęta lub rośliny do wpisania z głowy (zadanie otwarte) do danej strefy klimatycznej?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2009 21:22 przez sebastian1212. Edit Reason: )
05-05-2009 21:19
vipepol Offline
Student GeoForum

Znając Cke to może być wszystko ;-) Przełomy, należy pamietać o Jangcy, było parę pyt o to w arkuszach, Prądnik, dunajec, ale z typami to chyba można dać sobie spokój. Chmury zagłebiłem z małym stopniu tylko z vademecum operona, pamietaj, kóre dają deszcze, i że np przy froncie chłodnym powstaje cumulonimbus
Zwierzęta pewnie kojarzysz z jakichś filmów czy coś Tongue, bardziej to roślinki i endemity i relikty polskie
05-05-2009 21:29
Paweł D Offline
Gimnazjalista GeoForum

Ilość postów: 91
Reputacja: 1
I tak raczej większość pytań jest z geografii społeczno ekonomicznej, niż z fizycznej nad czym niesamowicie ubolewam.
Czasami przy rozwiązywaniu przykładowych arkuszy miałem wrażenie że to wos a nie geografia.
Pewnie bedzie jakieś pytanie związane ze zlodowaceniami na terenie Polski, bądź jakieś inne glacjologiczne zagadnienia.
Coś z klimatu tez pewnie sie pojawi, podporządkowanie klimatogramów do miejsc oznaczonych na mapie, profile glebowe na podobnej zasadzie.
Nie przypominam sobie żeby na ktorejś z matur było zadanie dotyczące zasolenia wód morskich, powody, konsekwencje...
W gruncie rzeczy jak pisał poprzednik może być wszystko.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2009 21:49 przez Paweł D. Edit Reason: )
05-05-2009 21:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
malgoszta Offline
Doktor GeoForum

zasolenie wód w Bałtyku albo w Morzu Martwym wystepuje często na podstawowej (przynajmniej w testach przygotowujących)

05-05-2009 21:51
sebastian1212 Offline
Uczeń GeoForum

widze, ze moje pytania to dla was łatwizna co mnie niesamowicie cieszy Big Grin.

pozwólcie ze zadam kolejne:

jaki dac argument co do lokalizacji refinefii w płocku?(znam lecz nie potrafię obrac tego w słowa)

mam problemy z piramida wieku płci, a dokładniej z formułowaniem wniosków. poda ktoś przykładowe dla Polki, tak bym wiedział jak mam je tworzyc?

czym się różni dezurbanizacja od deglomeracji?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2009 21:57 przez sebastian1212. Edit Reason: )
05-05-2009 21:52
vipepol Offline
Student GeoForum

na rozszerzonych tez bywa, ale to są proste pytania typu dlaczego morze martwe jest bardziej zasolone..
mniej wpływ rzek..
większa temp - większe parowanie
itd
(05-05-2009 21:52)sebastian1212 napisał(a):  widze, ze moje pytania to dla was łatwizna co mnie niesamowicie cieszy Big Grin.

pozwólcie ze zadam kolejne:

jaki dac argument co do refinefii w płocki (znam lecz nie potrafię obrac tego w słowa)

mam problemy z piramida wieku płci, a dokładniej z formułowaniem wniosków. poda ktoś przykładowe dla Polki, tak bym wiedział jak mam je tworzyc?

czym się różni dezurbanizacja od deglomeracji?
Płock - f. transportowa - rurociąg przyjażń
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2009 21:56 przez vipepol. Edit Reason: )
05-05-2009 21:55
Paweł D Offline
Gimnazjalista GeoForum

Ilość postów: 91
Reputacja: 1
Mowie raczej o zadaniach gdzie masz podane morza np. Zat. Biskajska, M.Białe,M.Ochockie,M, Śródziemne w półroczu letnim..., i musisz przyporządkować je do rubryk w tabeli na podstawie procentowego zasolenia, bilansu hydrologicznego wód +, -.
Podanie rzek uchodzących do poszczególnych mórz.

W takim zadaniu sprawdza sie za jednym zamachem kilka wiadomości, oni lubia tak robić.
Do podstawy jak na moje oko troche zbyt złozone takie zadanie.
05-05-2009 21:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
malgoszta Offline
Doktor GeoForum

to wszystko powinieneś widzieć w piramidzie - znasz pewnie typy piramid, wiesz dla jakich społeczeństw podaje się dany typ. musisz zanalizować strukturę wieku (ludzi w jakich przedziałach jest najwięcej), płci (i od razu w której grupie wiekowej dana płeć dominuje) i powiązać to z sytuacją kraju w danym okresie. Np. analizując piramidę z lat 50. zauważysz że liczba dzieci powoli wzrasta (wyż powojenny) w śr. grupie przeważają kobiety, bo mężczyżni ginęli w wojnie, jest dość duży odsetek osób starszych, nieuczestniczących w działaniach wojennych...

05-05-2009 22:01
vipepol Offline
Student GeoForum

państwa rozwinięte - duży udział ludzi starszych, mała liczebność dzieci - prostokąty
rozwijające się - piramidy progresywne piramidki - duża liczebnośc dzieci, mały udział ludzi starszych

dezurbanizacja - odpływ ludności z centum
deglomeracja - odpływ dalszy do miast sypialni, jednorodzinne.. ale nie jestm pewien może ktoś mnie poprawi
05-05-2009 22:02
Odpowiedz