Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Egzamin maturalny 2009
Autor Wiadomość
malgoszta Offline
Doktor GeoForum

Ilość postów: 798
Reputacja: 22
RE: Egzamin maturalny 2009
o kurczęBig Grin dzięki?

tak dokładnie to nie pamiętam, ale mniej więcej:
we wstępie że PT jest najważniejszym eposem szlacheckim, jedną z jego cech jest wielowątkowość akcji, ciekawym wątkiem są miłosne perypetie Tadeusza, Zosi i Telimeny. kobiety są niezwykle barwne.

1ak: jak poznajemy Zosię - oczami Tadeusza w początkowej scenie (i tu niepotrzebnie zaczęłam opisywać, że wrócił po wielu latach i zauważa że ktoś mieszka w jego pokoju), potem opis dziewczyny którą widzi, co się mu w niej podoba (wygląd Zosi) (zachowanie gdy dostrzega ją gość).
poznają się na wieczornej uczcie i od tej pory szukają się wzrokiem.
mimo wielu perypetii (ingerencja Telimeny i wyjazd Tadeusza na wojnę) w końcu mogą się zaręczyć (tu dodałam opis jej wyglądu gdy włożyła prostą litewską suknię) (zachowanie względem Tadeusza, oddanie, wspieranie, poszanowanie itp., chce dzielić z narzeczonym ciężką pracę)
2ak: Telimena jako przeciwieństwo Zosi (opis jej nastawienia do mężczyzn, chęć podporządkowania ich, pewność siebie, maniera), potem przechodzę do związku z Hrabią, że łatwo pocieszyła się po jego wyjeździe na front (niestała w uczuciach, kieruje się chwilowymi żądzami...)
3ak: tutaj zestawiam same cechy bohaterek
-zauważam kontrast pomiędzy nimi
-jedyną wspólną cechą jest uroda -> powodzenie u mężczyzn
-różnice: stosunek do miłości (Z. stała, wierna/ T. zaspokaja chwilowe pragnienia, materialistka), stosunek do pracy (oddanie, przyjemność z pracy/ próżniactwo), stosunek do kraju, tradycji (oddanie ojczyźnie, tradycyjna rola kobiety/ kosmopolityzm)
(po kilka zdań do każdej)

w zakończeniu dodałam że panie te są celo ze sobą skontrastowane, Mickiewicz wyróżnia tym samym dwa typy ówczesnych mu kobiet - Zosia jest ideałem, Telimena zaś obrazuje wszelkie negatywne cechy arystokracji, które przyczyniają się do zastoju w państwie.

hm, mogłam jeszcze napisać o ograniczonych kontaktach Zosi..

"Cokolwiek robisz, staraj się mieć powód." Forrest Gump
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2009 15:54 przez malgoszta. Edit Reason: )
04-05-2009 15:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
qmate Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 537
Reputacja: 14
No to chyba mamy coś w podobie, masz chyba wszystko to co ja, tylko nie wiem czy ja mam to co Ty... Ahh dziwny jestem, bo niby mi na polskim nie zależy, chce mieć tylko te 30%, ale jak przychodzi co do czego to chce jak najlepiej. Ale chyba zdamy, co Big Grin To jest najważniejsze, i tak nikt nie spojrzy na ten polski na studiach geograficznych ;D

Spodziewam się czegoś w granicy 40-60%. ;D Na próbnej miałem chyba 65%. Ale ciekawe, jak będą oceniać ;D i jaki będzie nieszczęsny klucz. Dzisiaj ma pojawić się na Interii klucz ich speców, potem można porównać klucz Intrii i Oficjalny. I jeszcze Onet'owy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2009 15:57 przez qmate. Edit Reason: )
04-05-2009 15:54
malgoszta Offline
Doktor GeoForum

tak ale matura była tak banalna że aż głupio nie mieć dobrego wyniku:/
qmate, myślę że masz ładnie zbudowaną i bogatą pracę i nie musisz martwić się o procentySmile

04-05-2009 15:59
qmate Offline
Magister GeoForum

Dzięki ;D Twoja też jest bardzo dobra, używasz też takich "fajnych" słów i wyrażeń - kosmopolityzm, miłosne perypetie, konkretnie myślę że masz ładny styl. U mnie może być z tym gorzej, ale dobra, już nie myślmy o tym, poczekajmy na klucz i zobaczmy o czym "zapomnieliśmy" wg autorów.
04-05-2009 16:03
pisk35 Offline
Doktor hab. GeoForum

Ilość postów: 1 114
Reputacja: 11
ale się słodko zrobiłoTongue...

Geomania...niektórych już złapało:D
04-05-2009 16:12
qmate Offline
Magister GeoForum

Są już klucze Onetu, Interii i Gazety.pl . I widzę już pewne rozbieżności. Np. w pytaniu o funkcję pierwszego akapitu, czy w zadaniu z pytaniem, czy powinniśmy bać się hipnotyzerów (w tym pytaniu kompletnie inne odpowiedzi gazety.pl czy Interii). Na Gazeta.pl jest podobnie jak ja mam i Ty malgoszta. ;D

Nie wiedziałem jak się odnieść do pytania, w którym pytają o środek stylistyczny. Było tak:

Zadanie.
W akapicie 7. pojawia się sformułowanie [...].
Nazwij ten środek stylistyczny.

Metafora (mam dobrze ;D )
Wyjaśnij jego znaczenie.
i tu sie pojawia problem, bo zastanawiałem się co mam wyjaśnić - samo pojęcie metafory czy ten konkretny przypadek wyjaśnić. Wybrałem pierwszy wariant i napisałem, co to jest metafora. Wg mnie pytanie było niejasno sformułowane.
04-05-2009 16:39
malgoszta Offline
Doktor GeoForum

o.. dziękujęSmile

polonistki ostrzegają że te klucze trochę odbiegają od komisyjnego i mamy się nie przejmować!
hmm, jednak myślę że chodziło o wyjaśnienie konkretnego sformułowania..bo to by było trochę bez sensu otrzymać drugi punkt za wyjaśnienie środka, który już rozpoznałeś (więc musiałeś wiedzieć co to jest metafora).

04-05-2009 16:49
pisk35 Offline
Doktor hab. GeoForum

Ilość postów: 1 114
Reputacja: 11
jak myślicie czy utożsamienie dwóch postaci jest błędem (utożsamiłem kolalową z weronką, a powinno byc sama weronka, a kowalową użyłem ze 3 razy) na miare 0 pkt za wypracowanie? czy to według was lekka przesadana z mojej strony czy egzaminator odejmie mi tylko kilka punkótw czy zabieże wszystki - czekam na pocieszenie...mieliście racje że ten mój temat był zwodniczo prosty...niestety

Geomania...niektórych już złapało:D
04-05-2009 17:46
pl65 Offline
Student GeoForum

Ilość postów: 277
Reputacja: 5
To są przykładowe propozycje odpowiedzi. Warto zaznaczyć że model odpowiedzi wg. którego będą sprawdzali egzaminatorzy pojawi się nie wcześniej niż za miesiąc na stronach cke. Co więcej do tego czasu jest on tajny!

Co do rozwiązań jakie pojawiają się na stronach można je dokładnie przeczytać i jeżeli szacujemy sobie punkty sprawdzić czy mamy podobnie.
Najlepiej pod bacznym okiem egzaminatora (oczywiście on jeszcze nie ma modelu odp. Tongue -niestety) ...

Pozdrawiam, Przemek
lisnet.info | Fotoblog
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2009 17:56 przez pl65. Edit Reason: )
04-05-2009 17:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
seaman7 Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 129
Reputacja: 1
w pytaniach dotyczących tekstu to w większości mi się zgadza . Tylko ta charakterystyka porównawcza pisałem tylko z tych fragmentów i wyszło troche chaotycznie. Mam nadzieje że nie popełniłem rażących błędów rzeczowych bo mnie troche przestraszyliście możliwościa nieuzyskania punktów za wypracowanie. Smile
04-05-2009 20:00
malgoszta Offline
Doktor GeoForum

nie no, chyba trochę przesadziliśmy.. jeśli za takie błędy odrzucaliby pracę to przecież nie zdałoby wielu maturzystów. może maksa nie zarobimy, ale nie powinno być tak źleSmile
no ładnie, wszyscy w klasie załamani..a jak nastroje u Was?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2009 20:39 przez malgoszta. Edit Reason: )
04-05-2009 20:20
Kaktusia Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 517
Reputacja: 12
Moja polonistka, od dawna przestrzegała, żeby właśnie szczególnie uważać na błędy rzeczowe, bo jeśli takowy sie pojawi, to nic w danym akapicie nie jest punktowane. Dlatego ja robiłam dużo akapitów Wink U mnie raczej większość zadowolona, oczywiście Pan Tadzio królował. Powodzenia jutro Smile

"Idź swoją drogą, a ludzie niech mówią, co chcą."
>Dante Alighieri<
04-05-2009 22:42
Odpowiedz