Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dobra praca na olimpiade z geografii- pomocy
Autor Wiadomość
phantom Offline
Uczeń GeoForum

Ilość postów: 44
Reputacja: 0
Dobra praca na olimpiade z geografii- pomocy
Juz drugi raz startuje w olimpiadzie z geografii. Rok tem odpadłem już na I etapie OGiN-u. W tm roku tez się tego obawiam, poniewaz moje umiejetnosci humanistyczne są bardzo, bardzo marne. Swoją pracę już napisałem. Pisałem o wybranym miescie jako wezle transportowym

Serdecznie prosiłbym, aby osoby które przeszły ten etap, dały mi jakies wskazówki co do pracy, bo bardzo bym chcial przejsc ten( chyba najtrudniejszy) etap i sprawdzic sie w kolejnym.
Tak gólnie jeszcze rzec ujmując na tym etapie osoby, które są dobre( nie wiem czy akurat ja, chociaz mialem sukcesy z tego przedmiotu w gimnazjum), a nie mają uzdolnien humanistycznych, dużo tracą.

Z góry dzięki za pomoc Smile

Pozdrawiam, phantom
12-07-2008 18:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Creative Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 140

Słuchaj prac z geografii nie piszą humaniści, nie jesteś sam, ja byłem na mat-fizie na polskim całe 3 lata spałem i praca przeszła w tamtym roku, pokombinuj, zwróć się do kogoś kto może Ci pomóc w tym aspekcie pracy, przecież nie jest to zabronione, daj prace do przeczytania polonistce, albo jeśli komuś z rodziny jeśli masz kogoś oczytanego/wykształconego. Najlepszy wybór to moim zdaniem właśnie poprosić nauczyciela polskiego o przejrzenie pracy, podkreśli Ci błędy, da wskazówki co do stylu itp, itd. Oczywiście teraz są wakacje także takie manewry to dopiero we wrześniu.

[Obrazek: 1a3d9de171d634404ab49f6e733575c17.1.gif]
12-07-2008 22:49
arrturro Offline
SM Don Arrturro

Ilość postów: 2 240
Reputacja: 8

Przede wszystkim Twoja praca musi mieć jakiś pomysł - nie może to być pierwszy lepszy zbitek fragmentów jakichś książek, opracowań, itp. Spróbuj spojrzeć całościowo na pracę - czy trzyma się kupy? czy rozdziały są ułożone logicznie i czy są ze sobą powiązane? czy zawarte są niezbędne elementy, czyli strona tytułowa, spis treści, a na koniec bibliografia i ewentualne załączniki?

Z kilku technicznych rzeczy: tekst powinien być wyjustowany! Wszystkie zdjęcia/schematy/tabele itp. powinny być podpisane (źródło/autor itp.), każda mapa powinna mieć swoją skalę (może być podziałka liniowa). Warto wzbogacić pracę o przypisy (tam, gdzie są one potrzebne) i należy pamiętać o przejrzystości graficznej całości (czyli: nie za dużo zdjęć na jednej stronie, w miarę równomiernie rozmieszczone w pracy, odpowiednio wkomponowane w tekst, itp.)

Przeanalizuj szczegółowo wytyczne dla Twojego tematu, pamiętaj, że powinieneś zrealizować je wszystkie. Przemyśl każdy punkt z osobna i zastanów się, czy wyczerpałeś temat. W Twoim temacie (Miasto X jako węzeł transportowy) jednym z wytycznych jest: Oceń sprawność transportu w wybranym mieście, wskaż jego ewentualne niedomagania i towarzyszące mu zagrożenia środowiska. Doskonale nadaje się do tego analiza SWAT [jeśli nie wiesz co to jest, zerknij choćby tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Analiza_SWOT ], przede wszystkim ze względu na swoją przejrzystość, łatwość czytania i brak konieczności pisania tekstem ciągłym.

Dobrym rozwiązaniem jest dać pracę do przeczytania komuś, kto się nie do końca orientuje w temacie i zapytać, czy ta praca jest interesująca? jak się ją czyta? czy jest przystępna dla odbiorcy? Możesz poprosić któregoś z rodziców, nauczyciela czy nawet koleżankę/kolegę - jako potencjalni odbiorcy tekstu mogą Ci dostarczyć wiele cennych uwag. Niestety jest bowiem często tak, że sami jesteśmy mało krytyczni wobec tego, co napiszemy i nie widzimy jakichś błędów, które z kolei momentalnie zostaną wychwycone przez innych. Choć, jak widzę, czasami zdarza się też, że jestesmy zbyt krytyczni wobec siebie, a to też nie służy za dobrze. Po co wychodzić z założenia, że nie umiesz pisać, bo "umiejętności humanistyczne są marne"? Tu raczej chodzi o myślenie i umiejętność analizy - ich zapisanie jest elementem pochodnym, czymś, co można zawsze skonsultować i poprawić Wink

Jeżeli Ci to w jakiś sposób pomoże, zajrzyj na portal - tam już są przykładowe prace na OGiN. Niedługo powinna się też znaleźć moja sprzed 4 lat...

A na koniec - więcej wiary we własne możliwości 8)
12-07-2008 23:00
qmate Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 537
Reputacja: 14

arrturro napisał(a):Jeżeli Ci to w jakiś sposób pomoże, zajrzyj na portal - tam już są przykładowe prace na OGiN. Niedługo powinna się też znaleźć moja sprzed 4 lat...

Ja tam widzę tylko jedną pracę. Poza tym znalazłem w internecie jeszcze 3 inne, które przeszły, razem cztery, trochę można się wzorować, zobaczyć jak inni to zrobili. Oto inne, które znalazłem:
http://www.geografia.lo4.poznan.pl/prace...ijskie.htm

Jeśli ktoś znalazł inne, to dajcie proszę linki, im więcej tym lepiej Smile
12-07-2008 23:25
arrturro Offline
SM Don Arrturro

A to przepraszam. Wydawało mi się, że widziałem tam kiedyś dwie prace... Ale już na pewno będą dwie, kiedy tylko snaakee wróci z wakacji i wrzuci na portal moją przesyłkę Wink
13-07-2008 12:45
kleo90 Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 5
obserwacje w terenie
jest takie zalecenie żeby praca pierwszego stopnia zawierała obserwacje w terenie oparte o zgromadzoną literaturę. Wybrałam temat ' miasto X jako węzeł komunikacyjny'. Zbieram i analizuję informacje ale nie wiem jakie wykonać obserwacje żeby były ciekawe. Mogę porobić trochę zdjęć, ale nie wiem co jeszcze. Proszę o jakąś radę.

Pozdrawiam, kleo90
13-07-2008 14:33
viktoree Offline
Przedszkolak GeoForum

Ilość postów: 23

No ja też bym się chętnie dowiedział (tak przy okazji Big Grin)
15-07-2008 10:57
arrturro Offline
SM Don Arrturro

Re: obserwacje w terenie
kleo90 napisał(a):Zbieram i analizuję informacje ale nie wiem jakie wykonać obserwacje żeby były ciekawe. Mogę porobić trochę zdjęć, ale nie wiem co jeszcze. Proszę o jakąś radę.

Trochę wyobraźni Wink możesz na przykład zmierzyć natężenie ruchu na głównych szlakach komunikacyjnych. A jak? to proste: urządzasz sobie piknik gdzieś w pobliżu drogi Smile zajadasz ciacho, pijesz colę i liczysz przejeżdżające samochody...możesz siedzieć cały dzień, ale też możesz wybrać sobie jakąś reprezentatywną godzinę [w nocy, w ciągu dnia, w godzinach szczytu itp.] i potem odpowiednio przeliczyć.
Co jeszcze? Na przykład możesz osobiście i własnoocznie Wink ocenić stan dróg w swoim węźle komunikacyjnym. Urządź sobie spacer wzdłuż drogi i przyjrzyj się nawierzchni - czy są w niej dziury/łaty i jeśli tak, to ile? czy są krawężniki, pobocza, dobrze namalowane linie itd.? Odpowiednio to opisz i już masz własne obserwacje w pracy Big Grin

To tylko kilka pomysłów. Pokombinuj trochę, a na pewno coś jeszcze przyjdzie Ci do głowy. wink
18-07-2008 16:04
Einstein ;) Offline
Student GeoForum

Ilość postów: 270

Również pisze o transporcie (mam już 9 stron Wink) i mam pytanie do Was. Czy może być takie ułożenie rozdziałów:
1. Położenie i historia szlaków handlowych miasta X
2. Transport [napisane ogólnie o każdym z transporcie (samoch., kolej., wodnym śródlądowym)]
3. I dopiero tu moje własne badania, tabele, wykresy, spostrzeżenia.

Chodzi mi o to czy może byc coś o mieście później ogólnie o transporcie i potem znowu powrót do miasta?

Za uwagi i sugestie z góry dzięki Wink

"Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga; Łam, czego rozum nie złamie..."
23-07-2008 23:45
qmate Offline
Magister GeoForum

9 stron...ulala... ja mam dopiero jedną hehe i dwie mapy wykonane on my own. Napisałem dopiero wstęp i położenie geograficzne analizowanego regionu. Jutro biorę się za opis rzeźby terenu i budowy geologicznej, odpowiednie źródła mam już przestudiowane Smile.

Mam również pytanie od strony technicznej: czy ktoś odważył się dać w pracy odstęp 1,5 a nie 2? Ten odstęp podwójny to jest strasznie nieekologiczny przykład z ich strony! :roll: A tak w ogóle to nie podoba mi się podwójny odstęp, tak pusto na stronie i dziwnie to wygląda. Na razie pisałem z odstepem 1,5. Myślicie, że się skapną albo co więcej wyciągną z tego jakieś konsekwencje? Z drugiej strony przy odstępie 1,5, wyszło mi równe 30 wersów nie licząc dwóch przypisów dolnych, czyli to jest w porządku, bo piszą żeby na stronie było 30wersów. Tak oglądając prace olimpijskie z innej strony myślę, że w niektórych są też odstepny nie 2 a właśnie 1,5. Jak takie zrobie, to może nic nie zrobią, w końcu chyba im chodzi o jakąś przejrzystość czy co, a wielkiej różnicy między 1,5 a 2 chyba nie ma... No i przy odstepie 1,5 więcej tekstu mi wejdzie.
24-07-2008 20:25
viktoree Offline
Przedszkolak GeoForum

qmate, ja też napisałem dopiero wstęp i wydaje mi się, że odstęp 1,5 jest tutaj najlepszy bo wychodzi właśnie 30 wersów. Zresztą, w tej pracy dostępnej na geozone widać interlinię 1,5 a nie 2 (tak na moje oko Smile ). A z tą budową geologiczną to chyba nie do tematu C Smile ?
24-07-2008 21:10
Einstein ;) Offline
Student GeoForum

Ilość postów: 270

Też mam 1,5 odstęp i wychodzi 30 wierszy Smile

A na jaki temat piszesz? (może pytałem ale nie chce mi się szukać postów Wink)

"Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga; Łam, czego rozum nie złamie..."
24-07-2008 21:11
Shayla Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 132

Odstęp 1,5 to jest standardowy maszynopis, więc jest ok Smile

Trzeba żyć naprawdę,
Żeby oszukać pędzący czas.
Pięknie żyć w zachwycie
Życie zdarza się raz.
24-07-2008 21:16
viktoree Offline
Przedszkolak GeoForum

Einstein ;) napisał(a):A na jaki temat piszesz? (może pytałem ale nie chce mi się szukać postów Wink)

Ja piszę temat C o transporcie Big Grin
24-07-2008 21:21
qmate Offline
Magister GeoForum

viktoree napisał(a):A z tą budową geologiczną to chyba nie do tematu C Smile ?
nie nie, ja wybrałem temat D.

Ok, to już jestem spokojny o odstępy hehe Smile
24-07-2008 22:01
Odpowiedz