Pokaż nowe posty |
Oznacz wszystkie jako przeczytane |
Szukaj
Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ciekawe podręczniki / książki
|
Autor |
Wiadomość |
XWindowsMen
Banned
Ilość postów: 53
|
Ciekawe podręczniki / książki
Witam bardzo serdecznie :)
Starszych (choć niekoniecznie) studentów geografii chciałbym zapytać jakie pozycje książkowe polecaliby do nauki na poniższych przedmiotach.
Geologia
Kartografia i topografia
Geo. osadnictwa
Geo. polityczna
Z góry dziękuję i pozdrawiam życząc miłej niedzieli :wink:
|
|
24-02-2008 11:45 |
|
noe_83
prof. zw. dr hab. inż. GeoForum

Ilość postów: 1 069
Reputacja: 8
|
Z osadnictwa mogę polecić
Wielką Encyklopedię Geografii Świata - OSADNICTWO; tom XIX, Stanisław Liszewski, Wiesław Maik; wydawnictwo Kurpisz, Poznań 2000.
ps. nie jest wcale tak wielka  ta pozycja ma niecałe 350 stronic.
A tak offtopic - to tylko moja sugestia, niech inni się wypowiedzą. Ja do egzaminu się z niej uczyłem (i dodam że zaliczyłem na 4,5  8) )
"Nic nie przyniesie większej korzyści ludzkiemu zdrowiu oraz nie zwiększy szans na przetrwanie życia na Ziemi w tak dużym stopniu, jak ewolucja w kierunku diety wegetariańskiej."
Albert Einstein
|
|
24-02-2008 13:12 |
|
arrturro
SM Don Arrturro

Ilość postów: 2 197
Reputacja: 8
|
|
24-02-2008 16:29 |
|
Olivia Soprano
Student
Ilość postów: 290
Reputacja: 1
|
Do geologii dla geografów jest cała seria podręczników Mizerskiego (geologia regionalna Polski/świata, geol. dynamiczna etc.) Wydawnictwo PWN, dość cienkie i tanie, na wystarczającym (nie za wysokim, nie za niskim) poziomie.
NATO - NAprzód TOwarzysze
|
|
25-02-2008 19:06 |
|
carenza
nadużywająca diabła tasmańskiego
Ilość postów: 2 444
Reputacja: 10
|
Olivia Soprano napisał(a):Do geologii dla geografów jest cała seria podręczników Mizerskiego (geologia regionalna Polski/świata, geol. dynamiczna etc.) Wydawnictwo PWN, dość cienkie i tanie, na wystarczającym (nie za wysokim, nie za niskim) poziomie.
ja myślę, co już wiele osób gdzieś na forum potwierdzało, że książka " geol. dyn - dla geografów" nie wnosi nic ciekawego dla geografa i traktuje o zbyt ogólnych sprawach. lepiej kupić książkę tego samego autora, nieco rozbudowaną - bez tego geograficznego indeksu w tytule, to pojawią się jakieś 'nowe' dla przeciętnego geografa informacje. wszak po to chyba taka 'dodatkowa' książka
![[Obrazek: wistpanomwj3.jpg]](http://img509.imageshack.us/img509/2846/wistpanomwj3.jpg) "Cóż tam ten tłum dostrzega
Trwający w zachwyceniu
Coś mówi - spróbuj z nimi
Coś mówi - zostań w cieniu."
|
|
25-02-2008 20:31 |
|
carenza
nadużywająca diabła tasmańskiego
Ilość postów: 2 444
Reputacja: 10
|
zanim zaczęłam studiować geologię /czyli w liceum/ "Mizerski dla geografów" był niespełniającym oczekiwania..
myślę, że temat Mizerskiego można podsumować tak:
osoba studiująca geografię fizyczną - 'Mizerski normalny'
osoba studiująca geografię gospodarczą - 'Mizerski dla geografów'
i to chyba będzie najlepsze wyjście.. pomińmy już przypadki, gdy ktoś szczególnie interesuje się geologią a jest ekspertem od uprawy buraków na Nizinie Śląskiej
![[Obrazek: wistpanomwj3.jpg]](http://img509.imageshack.us/img509/2846/wistpanomwj3.jpg) "Cóż tam ten tłum dostrzega
Trwający w zachwyceniu
Coś mówi - spróbuj z nimi
Coś mówi - zostań w cieniu."
|
|
25-02-2008 21:28 |
|
TomX
Gimnazjalista
Ilość postów: 70
Reputacja: 0
|
"Geologia Dynamiczna" Mariana Książkiewicza - dla mnie bomba.
Wspin jest ważniejszy!
|
|
24-03-2008 13:32 |
|